Lipsanen & Ruso

Kouluun vasta syyskuussa

Tampereella on tänä syksynä käyty keskustelua kouluvuoden muuttamisesta kolmilukukautiseksi. Syyslukukausi kestäisi syyskuun alusta jouluun, talvilukukausi maaliskuun puoliväliin ja huhtikuun alusta alkava kevätlukukausi päättyisi vähän ennen juhannusta. Kesäloma siis siirtyisi pari viikkoa eteenpäin, mutta pysyisi jotakuinkin yhtä pitkänä.

Mitään päätöksiä ei kai olla vielä tehty, mutta ainakin Tampereen pormestari Timo P. Nieminen (kok) vaikuttaa suopealta idealle (AL 16.10.08):

– Tampereen kannalta merkityksellistä on esimerkiksi se, että jos kesäloma jatkuisi elokuun loppuun asti, voisimme pitää Särkänniemeä auki kauemmin, Timo P. Nieminen sanoo.

– Nyt lapset eivät sitä paitsi opi uimaan, kun vedet ovat kesäkuussa niin kylmiä. Ja elokuussa jäisi aikaa sadonkorjuulle, Nieminen jatkaa.

Minustakin ajatus on hyvä. uudistuksen voisi toteuttaa muuallakin kuin Pirkanmaalla. Se avaisi muun muassa uusia mahdollisuuksia koulurakennusten hyötykäytölle kesäaikaan.

Helsingissä, ja varmaan joissakin muissakin suuremmissa kaupungeissa, on kesäisin pulaa edullisesta majoituskapasiteetista. Kalliita hotelleja kyllä on. Keskeisillä paikoilla sijaitsevista kouluista saisi hostelleja ja majataloja. Ja varmaan maaseudultakin löytyy kouluja sellaisilta paikoilta, että ne sopisivat matkailutarkoituksiin.

Koulujen käytöstä matkailukäyttöön kesällä olisi hyötyä niin kunnille kuin yrittäjillekin. Yrittäjä olisi iloinen kapasiteetista, joka olisi käytössä vain kesän sesonkiaikaan, mutta jota ei tarvitsisi ylläpitää hiljaisia talvikuukausia. Toisaalta koulutoimi säästäisi tilamenoissa, kun kesän ylläpidon ja tapauksesta riippuen vähän ylimääräistäkin maksaisi yrittäjä. Kun seinien ylläpitämiseen menisi rahaa vähemmän, jäisi sitä opetukseen enemmän.

Kaikkia kouluja ei tietysti voi hostelleiksi tai majataloiksi muuttaa. Helsingissäkin on lähdetty liikkeelle aivan väärästä suunnasta, ja rakennettu yhdistetty koulu ja hostelli Rastilaan. Rastila on kuitenkin matkailijan kannalta turhan syrjässä, vaikka sinne metrolla pääseekin. Olisi kannattanut aloittaa mieluummin kantakaupungin kouluista. Ja Rastilassakin on tietysti ongelmana se, että nykyisillä lukukausijärjestelyillä täytyy laittaa ovet kiinni kesken parhaimman sesongin.

Varmaan paikalliset yrittäjät keksivät koulurakennuksille muutakin kesäkäyttöä kuin majoitustoiminnan. Voihan niitä vuokrata vaikka kahviloiksi, kesätaidegallerioiksi tai miksi ikinä keksitäänkin. Jotkin pienet kyläkoulut, jos niitä jossakin vielä on, voitaisiin varmaan vuokrata kaikiksi kolmeksi kesäkuukaudeksi lähettämällä oppilaat viimeiseksi pariksi viikoksi jonnekin muualle leirikouluun.

Joka tapauksessa se, että iso (liekö suurin?) osa koulurakennuksista on kesän tyhjinä ja käyttämättöminä, on sietämätöntä resurssien haaskausta. Kyllä niille käyttöä saadaan, kunhan koulujen lukuvuodet muutetaan järkevimmiksi. Paikoin lienee tarvetta myös lieventää kaavamääräyksiä, jotta tilojen laajempi käyttö olisi mahdollista.

Keskustelu

Yhteensä 7 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Kouluun vasta syyskuussa”

 1. Niko Lipsanen 8.12.2008 klo 7:58:

  Se tuli mieleen, että jos kevätloma on aina nuo maaliskuun pari viimeistä viikkoa, niin kuinkahan pääsiäisen kanssa on tarkoitus sumplia? Se kun joinakin vuosina osuu tuohon ajankohtaan, mutta useimpina ei.

 2. sui 9.12.2008 klo 22:48:

  “Jotkin pienet kyläkoulut, jos niitä jossakin vielä on, voitaisiin varmaan vuokrata kaikiksi kolmeksi kesäkuukaudeksi lähettämällä oppilaat viimeiseksi pariksi viikoksi jonnekin muualle leirikouluun”

  Hetkinen… Kenen ajattelit lähtevän oppilaiden mukaan 2 viikon leirikouluun? Kuka maksaa jokavuotisen leirikoulun kulut? Jos kyse on vain päiväsaikaan tapahtuvasta evakosta, mistä löytyy opetussuunnitelmanmukaiset tilat ja kuka kuskaa joka päivä oppilaat paikan päälle? Koulu on tarkoituksenmukainen paikka ja oppilaita ei voi vain laittaa 2 viikoksi lomalle jonnekkin.

  Koulurakennukset myös siivotaan kesäisin ja peruspesuihin tms. menee ainakin meidän koululla koko kesäkuu. Täytyyhän sitä oppilaidenkin tilat joskus kunnolla pestä ja lattiat vahata tms.

  Rehtori ja kanslisti ovat myös töissä koko kesäkuun ja heti elokuun alusta asti. He tekevät todella paljon kesällä töitä, heille täytyy siis olla työtilat koululla, (jossa kaikki tarvittava arkistoitava materiaali säilytetään. ) Myös monet opettajat muuttavat tavaroitaan koululle ja valmistelevat opetusta heti elokuun alusta asti. Käytännössä koulu on tyhjillään ainoastaan heinäkuussa.

  Erikoista olisi myös, että koulun lomat ajotettaisiin yritysten etua ajatellen. Voi Särkänniemi sentään!

 3. sui 9.12.2008 klo 22:52:

  Pakko vielä lisätä,

  Jos koulu toimii hostellina kesät, niin millaisessa kunnossa tilat ovat kesien jälkeen (?)
  Olen asunut asuntolassa, joka kesäisin toimi hostellina, ja sen kokemuksen perusteella voin sanoa, että tilat kärsivät todella paljon tästä toiminnasta. En usko, että muutoinkin kovassa kulutuksessa olevat koulun tilat kestävät pitemmän päälle tällaista.

 4. Niko Lipsanen 9.12.2008 klo 23:06:

  Hetkinen… Kenen ajattelit lähtevän oppilaiden mukaan 2 viikon leirikouluun? Kuka maksaa jokavuotisen leirikoulun kulut?

  Opettajathan sinne tietysti lähtevät. Sehän on heille vielä työaikaa. Ja kulut maksetaan sillä, että koulu saadaan vuokrattua kesäksi muuhun käyttöön.

  En minäkään usko, että tästä kesäkuun leirikouluideasta mikään kovin laajasti sovelletteva tapa voisi tulla, mutta tilanteissa, joissa jotain koulua ei muuten saada vuokrattua, tuo voisi olla kannattavaa.

  Koulurakennukset myös siivotaan kesäisin ja peruspesuihin tms. menee ainakin meidän koululla koko kesäkuu.

  Käyttäkää sitten jatkossa jotakin vähän tehokkaampaa siivousfirmaa.

  Rehtori ja kanslisti ovat myös töissä koko kesäkuun ja heti elokuun alusta asti. He tekevät todella paljon kesällä töitä, heille täytyy siis olla työtilat koululla, (jossa kaikki tarvittava arkistoitava materiaali säilytetään. ) Myös monet opettajat muuttavat tavaroitaan koululle ja valmistelevat opetusta heti elokuun alusta asti.

  Koulujen tilat on mitoitettu siten, että niihin mahtuu henkilökunnan lisäksi myös aikamoinen liuta oppilaita. Siksi tilat ovat aivan liian suuret tuollaiseen käyttöön. Onneksi kesällä on kunnan- tai kaupungin virastoista paljon porukkaa lomalla. Eiköhän sieltä työhuoneet tarvittaessa järjesty. Parin arkistokaapin siirtäminen ei liene kovin iso homma (siirtäähän EU-parlamenttikin vähän väliä rekkakaupalla tavaraa Brysselin ja Strasbourgin välillä).

  Erikoista olisi myös, että koulun lomat ajotettaisiin yritysten etua ajatellen.

  Niin, ulkopuolinen maailmahan on sellainen paha asia, jonka ei pidä antaa vaikuttaa koululaitoksen touhuihin. Mutta on se koulujenkin etu, että seinien ylläpitämiseen kuluu vähemmän rahaa ja sitä riittää enemmän opetukseen.

  En usko, että muutoinkin kovassa kulutuksessa olevat koulun tilat kestävät pitemmän päälle tällaista.

  Koulujen tilathan on nimenomaisesti suunniteltu siten, että ne kestävät kovaa kulutusta.

 5. SUI 21.12.2008 klo 20:12:

  Voin kertoa, että opettajat eivät lähde joka vuosi leirikouluun. Leirikoulusta maksetaan niin huonosti ja opettaja ottaa suuren riskin joka kerta, kun lähtee leirikouluun. Osa oppilaista on myös sen verran haastavia, ettei heitä kukaan opettaja uskalla ottaa leirikouluun mukaan.

  LAINAUS: “Käyttäkää sitten jatkossa jotakin vähän tehokkaampaa siivousfirmaa.”
  Tuohon en viitsi edes vastata.

  Koulun tilat eivät todellakaan kestäisi hostellimajoituksen tuottamaa rasitusta. Ikävää, jos oppilaat joutuisivat kärsimään huonoista ja likaisista tiloista koko lukuvuoden. (Olen asunut talvisin kesähostellin tiloissa ja tiedän, mistä puhun.)

  Mielestäni tiloja voidaan kyllä vuokrata esim. kahvilaksi/ taidenäyttelyksi/kurssitilaksi, mutta tällöin aikana ei voi mitenkään olla koko kesä, eikä voida puhua koko koulun tiloista. Opettajat eivät mitenkään suostu muuttamaan joka kevät tavaroitaan pois luokista.

  Tuntuu, että puhut asiasta, josta et tiedä.

  Lisäksi koulujen siirtyessä 3 lukukautisiksi, tulisi lukiossa suuria vaikeuksia aikataulullisesti. Kirjoituksista kun on saatava tulokset ennen yliopistojen pääsykokeita. Eli jos muutetaan aikoja, on muutettava hyvin paljon muutakin.
  Mielestäni koulumaailmassa olisi nyt paljon muita korjattavia asioita, ikesäloman ajankohta, joihin voitaisiin käyttää aikaa ja energiaa.

 6. Niko Lipsanen 22.12.2008 klo 1:31:

  Kuten mainittua, niin se leirikouluidea oli pelkkä sivupolku. En sitä missään vaiheessa ole ehdottanut kuin marginaaliseksi ratkaisuksi, joka voisi toimia jossakin erityistilanteessa. Suurimmassa osassa kouluja useimpina vuosina se tuskin onnistuisi.

  Mitä rasitukseen tulee, niin Rastilassahan on jo koulu hostellikäytössä kesäisin. Onko sinulla tietoa, että tästä olisi ollut suurempaa haittaa? Eivät ne hostellivieraat sen suurempaa rasitusta tiloille aiheuta kuin koululaisetkaan.

  Opettajat eivät mitenkään suostu muuttamaan joka kevät tavaroitaan pois luokista.

  Sehän nyt on ihan selvää, että eivät opettajat mihinkään suostu. Mutta ei siellä nyt sellaista määrää rojua opettajilla ole, että sen siirtäminen kerran vuodessa pois ja takaisin voisi mikään kovin suuri rasite olla. Mutta ainahan se, jos asiat tehdään toisin kuin aina ennen, koetaan valtavana uhkana. Ihmiset ovat konservatiivisia, ja opettajat ovat siinä usein vielä kaikkein pahimmasta päästä.

  Tietysti silloin, kun mahdollista, voidaan ulos vuokrata vain osa koulun tiloista. Nämä ovat sellaisia asioita, jotka pitää katsoa tapauskohtaisesti.

  Tuntuu, että puhut asiasta, josta et tiedä.

  Tuntuu, että sinusta koulumaailman asioihin ei voi ottaa kantaa, jos ei työskentele koulussa. Mutta asioihin on muitakin näkökulmia kuin opettajien ja koulun muun henkilökunnan näkökulma. Yritä sinäkin vähän laajentaa omaa perspektiiviäsi.

 7. Paluuviite: www.blogispotti.fi (8.12.2008 7:54)