Lipsanen & Ruso

Sähköä Iisalmeen?

Pohjois-Savossa haluttaisiin panostaa rautatieverkostoon, mikä tietysti sinänsä on oikein hyvä asia. Pääpaino on Savon radan kunnostamisella Pieksämäeltä Kuopion kautta Kajaaniin niin, että nopeat junayhteydet lutviutuisivat sujuvasti viimeksimainittuun asti (LS 2.2.09).

Mutta listalta löytyy muutakin: rataosuuden Iisalmi–Ylivieska sähköistämiseen kaivattaisiin 35 miljoonaa euroa.

Vilkaisin VR:n aikatauluja. Rataa pitkin näyttäisi kulkevan peräti kaksi yhteyttä päivässä molempiin suuntiin, nekin varmaan kiskobussilla. Rahtiliikenteestä en tiedä, mutta en uskoisi senkään olevan tuolla välillä mitenkään erityisen merkittävää.

Onko sinne savolaisille ja radan toiseen päähän pohjalaisille siis työnnetty jo niin paljon valtion tukirahoja, että täytyy keksiä noin onnettomia suunnitelmia, että saataisiin vielä lisää? En todellakaan käsitä, mitä järkeä tuon rataosuuden sähköistämisessä voisi olla.

Vai onko tämä sittenkin jokin savolaisen kierouden muoto? Kun laitetaan mukaan joitakin täysin älyvapaita ehdotuksia, niin ne loput näyttävät suhteessa paremmilta. Ehkä siellä ei edes odoteta, että valtio toisi Iisalmen ja Ylivieskan välille sähköä, vaan pyritään vain saamaan rahaa Savon radalle.

Keskustelu

Yhteensä 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Sähköä Iisalmeen?”

 1. Ruso 3.2.2009 klo 20:12:

  Lisää savolaista kieroutta…

  Viime kesänä purjehdin Saimaalla. Savonlinnan eteläpuolella väylän yli menee lukuisa lossilinja. Päätepisteenä muutama isompi saari. Ko saarten rannoilla vieri vieressä suhteellisen tuoreita mökkejä. Lossittomien saarten rannat lähes koskematomina.

  Ei voinut välttyä ajatukselta, että muutamalla maanomistajalla on ollut läheiset välit lossilinjoista päättäviin ja kietaisseet mukavat fyrkat mökkitonteilla. Tämä on tietenkin ilkeämielistä spekulointia ja jätettäköön se sille kuuluvaan arvoonsa.

  Näin kuitenkin siksi, että ko lossilinjoissa ei ole kerta kaikkiaan järjen häivää…

 2. Niko Lipsanen 28.6.2009 klo 23:28:

  Kalevassa on uutinen, jossa kerrotaan tuota rataa kulkeneen kiskobussin törmänneen henkilöautoon. Uutisen mukaan kiskobussissa oli neljä matkustajaa.

  En tiedä, kuinka edustava otos tuo kyseisen välin matkustajamääristä on, mutta ei se ainakaan siltä kuulosta, että rataosuuden sähköistäminen olisi erityisen kannattavaa.