Lipsanen & Ruso

Kuinka islantilaiset saataisiin Suomeen?

Pala Islantia
Kartta Islannin lounaiskulmasta / Wikipedia

Kuten kaikki varmaan tietävät, niin Islannilla on jo jonkin aikaa mennyt varsin kehnosti. Epätoivon määrää kuvastaa se, että vaihtoivat hallituksenkin vasemmistolaiseksi. Toinen huolestuttava merkki on se, että islantilaiset, etenkin nuoret, hakeutuvat nyt joukolla ulkomaille. Erityisesti Norja ja Tanska houkuttelevat, mihin lienee kielellisiä ja historiallisia syitä.

Meillä Suomessa on kuulemma työvoimapula – jos ei ihan heti nyt niin ainakin kohta. Tässä meillä on tilaisuus. Islannista olisi tarjolla koulutettuja ja ammattitaitoisia työntekijöitä, jotka ovat tottuneet elämään länsimaisessa demokratiassa ja kylmässä ilmastossa. Englantiakin puhuvat hyvin, mikä monissa koulutusta enemmän vaativissa työpaikoissa nykyään riittääkin. Ja tuskin se suomikaan ihan ylivoimaisen vaikea olisi tarvittaessa oppia.

Ongelmana tietysti on, että juuri nyt töitä ei ole oikein tarjolla. Tässä tosin olemme tasoissa muun maailman kanssa, sillä eipä ole juuri muuallakaan.

Mutta miksi islantilaiset tulisivat Suomeen? Tai oikeastaan kysymys kuuluu, miksi ylipäänsä joku koulutettu ja ammattitaitoinen ulkomaalainen tulisi Suomeen? Suomen ongelma on se, että tämä ei ole erityisen houkutteleva maa sellaisille maahanmuuttajille, joita me kaipaisimme. Täällä on korkea verotus, mutta matalat palkat, eikä niiden verorahojen vastineeksi saa kovinkaan kummoisia palveluja.

Sosiaaliedut meillä ovat ihan kelvolliset, eivät toki huipputasoa nekään, mutta juuri niitä ne työn perässä tulevat maahanmuuttajat eivät erityisesti tarvitse. Niillä sen sijaan saadaan houkuteltua aivan toisenlaista ainesta, josta tuskin on mahdollisen työvoimapulan ratkaisijaksi.

Astrid Thorsin (r) ajaman ulkomaalaislakihankkeen ongelma on juuri se, että toteutuessaan se kaataisi vaakaa vielä enemmän täsmälleen väärään suuntaan. Thorsin politiikan seurauksena Suomi olisi entistäkin houkuttelevampi juuri niille maahanmuuttajille, jotka eivät erityisesti ole työn perässä liikkeellä. Toki osa heistäkin työllistyy, mutta tähänastisten kokemusten perusteella ei tarpeeksi moni.

Jotta väestön vanhenemiseen ja työvoiman tulevaan tarpeeseen voidaan vastata, tarvitaan sellaista maahanmuuttopolitiikkaa, joka parantaa Suomen huoltosuhdetta – ei sellaista, joka heikentää sitä. Poliittisten linjausten hahmottelemiseen hyvää sormiharjoittelua saa pohtimalla, kuinka ne työtä kaipaavat islantilaiset saataisiin tulemaan Suomeen. Vaikka he eivät tulisikaan, niin ehkä maahanmuuttopolitiikkaa saataisiin korjattua terveempään suuntaan.

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Kuinka islantilaiset saataisiin Suomeen?”

  1. Paluuviite: www.blogispotti.fi (5.2.2009 3:25)