Lipsanen & Ruso

Mitkä ihmeen lamatalkoot?

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk) haluaa lisää varoja elvytykseen. Sitä varten olisi kuitenkin jostakin saatava rahaa. Niinpä Pekkarinen vaatii hyväosaisia osallistumaan lamatalkoisiin.

Sanavalinta on todennäköisesti tarkoin harkittu piikki kokoomuksen suuntaan. Kokoomushan on viime aikoina kunnostautunut järjestämällä toivotalkoita, joissa kokoomuslaiset käärivät hihansa ja tekevät hommia hyvien asioiden puolesta. Voisihan sitä sen perusteella arvella, että kokoomuksesta löytyisi talkoohenkeä myös laman nujertamiseksi?

Oikeasti Pekkarinen ei kuitenkaan ehdota talkoita, vaan veronkorotuksia. Taloussanomat kertoo tämän selvästi jo uutisen otsikossa, mutta suurin osa muista tiedotusvälineistä toistelee ainakin otsikkotasolla Pekkarisen retoriikkaa.

Talkooissa on kyse vapaaehtoisesta auttamisesta. Sosiaalinen paine sellaiseen saattaa kyläyhteisössä, jos sellaisia jossain vielä on, olla suuri, mutta lopullisen valinnan osallistumisesta tekee jokainen itse. Verojen maksaminen sen sijaan on pakollista.

Saahan sitä veronkorotuksia ehdottaa. Sellainen on normaalia poliittista keskustelua. Mutta ei se verotuksesta talkootoimintaa tee.

Pekkarisen veronkorotuspuheita aidompaa talkoohenkeä löytyy vaikkapa yrittäjien lamatalkoista.

Keskustelu

Yhteensä 4 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Mitkä ihmeen lamatalkoot?”

 1. mattiJ 20.4.2009 klo 12:48:

  Suomessa ruoka on älyttömän kallista verrattuna vaikka keskieurooppaan. Laman ahdistamia ihmisiä auttaisi, jos Pekkarinen tekisi jotain tälle asialle. Esim. maataloustukia voisi miettiä uudestaan.

 2. Niko Lipsanen 20.4.2009 klo 21:06:

  Niinpä.

  Kilpailua tarvittaisiin lisää, mutta kuinka sitä tänne saataisiin?

  Hintoja voisi pudottaa myös se, jos ruokakaupoista voisi keskieurooppalaiseen tapaan ostaa myös viiniä ja väkeviä. Ei tarvitsisi kaikkea katetta repiä ruoasta.

 3. Paavo Ojala 21.4.2009 klo 15:02:

  Lainaanpa demarikansanedustaja Tuula Väätäisen blogia asiasta:

  “Pekkarin haluaa rikkaille kovampaa verotusta, se on aivan oikein. Katainen puolustelee vielä kuilun partaallakin sitä, miten parempiosaisten on saatava lisää tuloja valtiolta, maksamalla vähemmän veroja.”

  Pekkarisen mielestä veronkorotukset on talkoota. On sekin jo jotain, mutta Väätäisen mielestä verojen korottamatta jättäminen on lisää tuloja valtiolta.

  http://tuulavaatainen.fi/blogi/2009/04/19/98

 4. Lassi 22.4.2009 klo 14:33:

  Selittäkääpä nyt epätietoiselle että kuinka se ns. elvytys toimii. Minun ymmärrykseni mukaan.. jos valtio lainaa toimijalta X rahaa ja jakaa sen jollakin perusteella yhteiskuntaan. Eikö se kyseinen rahasumma ole silloin pois sen toimijan X kulutuksesta tai sijoitustoiminnasta? Eli lopputulos yhteiskunnan kannalta on plusmiinusnolla. Ainoastaan valtio velkaantui.

  Näin ajatellen elvyttävää talouspolitiikkaa voidaan tehdä ainoastaan painamalla lisää rahaa.