Lipsanen & Ruso

Yksityiset neuvolat

Esa Suominen (sd) ei pidä yksityisestä sektorista – ainakaan, jos se toimii samoilla aloilla kuin julkiset toimijat. Tällä kertaa Suomisen hampaissa ovat neuvolat:

Ja mikäpä olisikaan parempaa mainosta kuin pyrkiä tosiasioista tai seurauksista välittämättä leimaamaan de facto kilpaileva julkinen palvelu huonoksi ja heikoksi. Edellä kuvatulla tavalla toimii mm. yksityinen neuvola (kyllä, yksityisiä neuvoloitakin on) Onnenpotku, joka perustaa markkinointinsa julkisen sektorin palveluiden mollaamiseen.

Linkki johtaa Vau.fi-verkkopalvelun artikkeliin, jossa kokkolalainen yrittäjä Hannele Harjunpää kertoo tarjoamistaan neuvolapalveluista.

Suomisen mukaan juttu on markkinointia, jossa ei välitetä tosiasioista. Minusta se vaikuttaa suhteellisen normaalilta artikkelilta, jossa esitellään tarjolla olevaa palvelua. Kyllä tuollaisia juttuja usein näkee niin yksityisen kuin julkisenkin sektorin tuottamista viritelmistä.

Mitä niihin tosiasioihin tulee, niin myönnettäköön, että en kyseistä alaa tunne. Silloin, kun olen viimeksi ollut neuvoloiden kanssa tekemisissä, olin sen verran pieni, että muistikuvia siitä ei jäänyt.

Ehkä siis on niin, että myös julkisen sektorin kätilöt ottavat perheitä vastaan joko omassa tai asiakkaiden kotona myös iltaisin ja viikonloppuisin, tarjoavat samalla kupposen kuumaa keksien kera ja ottavat puheluita vastaan mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Ja voihan olla niinkin, etteivät kunnallisten neuvoloiden sen puhelin- ja vastaanottoajat olekaan sen kiireisempiä ja ruuhkaisempia kuin Onnenpotku-neuvolankaan tarjoamat.

Suominen kehuu pienen pojan isän äänenpainolla kunnallisen neuvolan tekemää hyvää työtä. Ehkä hän todellakin on saanut vastaavia palveluita sieltä. Toinen vaihtoehto on, että Suominen on väärässä, ja artikkelissa kerrotut tosiasiat tosiaankin ovat tosiasioita.

Suomisen mielestä tämänkaltainen kirjoittelu rapauttaa “luottamusta yhteisiin palveluihin ja sitä kautta myös veronmaksuun”. Hän kirjoittaa:

Erityisen irvokkaaksi tilanteen tekee se, että vau.fi -palvelun, jonka sivuilla yksityisen neuvolan autuutta julkiseen verrattuna hehkutetaan, esitettä jaetaan missäpä muualla kuin Helsingin kunnallisissa neuvoloissa.

Vau.fi-sivustolla näyttää olevan varsin paljon erilaista vauva-asiaa, josta luulisi olevan iloa ja hyötyä pienten lasten vanhemmille. Ei kai siinä mitään pahaa ole, että julkisissakin neuvoloissa jaetaan tietoa tuollaisen sivuston olemassaolosta.

Onko Esa Suominen siis oikeasti sitä mieltä, että julkisen sektorin täytyy parhaansa mukaan vaieta sellaisista tahoista, jotka eivät esitä sen toimintaa kritiikittömän myönteisessä valossa? Ainakin tuossa hänen linkittämässään artikkelissa kritiikki oli niin maltillista, että on hyvin vaikea ymmärtää, mikä Suomista siinä kyrsii.

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.