Lipsanen & Ruso

Internet-hallinnosta ja turvapaikanhakijoiden etuuksista

Pari lyhyttä kommenttia päivän uutisiin.

EU:n tietoyhteiskunta-asioista vastaava komissaari, luxemburgilainen Viviane Reding (epp) vaatii, että Internetin verkkotunnuksia hallinnoiva Icann-järjestön pitäisi erottaa Yhdysvaltain valtionhallinnosta (Verkkouutiset/STT 4.5.09):

Redingin mukaan Icannin itsenäistyminen tekisi internethallinnosta entistä läpinäkyvämpää, demokraattisempaa ja monenkeskisempää. … Reding ehdottaa, että Icannin toimintaa ohjaisi jatkossa 12-henkinen työryhmä, joka muodostuisi eri maanosien edustajista ja järjestön puheenjohtajasta.

Eihän se mikään täydellinen ratkaisu ole, että Internetin verkkotunnusten hallinnointi on niin läheisessä kytkyssä Yhdysvaltain hallintoon. Mutta pahoin pelkään, että purkamalla tuota kytköstä asia saatetaan vain entistä pahemmalle tolalle.

Jos eri maanosat saavat edustuksen päätöksentekoon, pääsevät mukaan myös ne maailmankolkat, joiden hallituksilla ei soisi olevan minkäänlaista sananvaltaa yhtään mihinkään tällä planeetalla. Lisäämällä demokratiaa näennäisesti saadaan mukaan ne maat, joiden edustajia demokratia ei voisi vähempää kiinnostaa. Luulisi YK:n ihmisoikeuskomissiosta olevan aivan riittävissä määrin varoittavaksi esimerkiksi.

Toinen uutinen liittyy turvapaikanhakijoihin, jotka tulevat tänne rahan perässä (HS 4.5.09):

Muita EU-maita parempi sosiaaliturva houkuttelee turvapaikanhakijoita Suomeen. Täällä oleskeleva turvapaikanhakija saa toimeentulotukea runsaat 300 euroa kuussa. Summa on lähes kymmenkertainen verrattuna vaikkapa Saksaan.

Turvapaikanhakumenettely on tarkoitettu turvapaikan hakemista varten, ei taloudellisen kurjuuden pakenemiseksi. Maailmassa on miljoonittain ihmisiä, joille suomalainen sosiaaliturva olisi unelma. Meillä ei ole mitään resursseja eikä velvollisuutta ottaa heitä tänne vastaan.

Siinä, että pyrkii parempaan elämään, ei sinänsä ole mitään pahaa. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, että Suomeen ja Eurooppaan tullaan tekemään työtä ja rakentamaan yhteiskuntaa. Niillä kouluttamattomilla ja usein jopa lukutaidottomilla ja valmiiksi hyväksikäyttäjän asenteella tänne tulevilla turvapaikkamenettelyn väärinkäyttäjillä ei kuitenkaan ole juuri edellytyksiä siihen. Parasta olisikin karsia turvapaikanhakijoiden sosiaalietuuksia sen verran rankalla kädellä, ettei turvapaikka Suomessa käytännössä houkuttelisi kuin niitä, jotka oikeasti pakenevat henkensä tai turvallisuutensa edestä.

Tästäkin oli puhetta aikaisemmin, kun aiheena oli islantilaisten, tai ylipäänsä koulutettujen ja työhaluisten, siirtolaisten houkutteleminen Suomeen. Heitä ei tänne houkutella 300 euron toimeentulotuella.

Keskustelu

Yhteensä 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Internet-hallinnosta ja turvapaikanhakijoiden etuuksista”

  1. Niko Lipsanen 5.5.2009 klo 9:08:

    Myös Osmo Soininvaara kirjoittaa turvapaikanhakijoiden toimeentulotuesta ja näyttää olevan jotakuinkin samoilla linjoilla.

  2. Paluuviite: www.blogispotti.fi (4.5.2009 21:56)