Aamulehdessä oli juttua Supergrid-sähköverkkosuunnitelmista (AL 14.5.09). Tarkoituksena olisi luoda Eurooppaan ja sen lähialueille uusi korkeajännitteinen tasavirtaverkko, joka mahdollistaisi sähkön siirtämisen pitkienkin matkojen takaa suhteellisen pienellä hävikillä.
En ole millään lailla alan asiantuntija, mutta kai se teknisesti on mahdollista. Erityisesti verkko edistäisi uusiutuvien energialähteiden käyttöä, koska sähköä voitaisiin siirtää Atlantin rannikon tuulivoimaloista tai vaikkapa Saharaan rakennettavista aurinkovoimaloista minne päin Eurooppaa tahansa.
Hankkeen parissa huseeraavat suomalaisista europarlamentaarikoista ainakin Sirpa Pietikäinen (kok) ja Satu Hassi (vihr).
Olisihan sen verkon varmaan hyvä olemassa. Sähköverkot ovat perusinfrastruktuuria, ja sellaisten on hyvä olla kunnossa. Asiassa on kuitenkin yksi iso kysymerkki, ja se on tuo jo mainittu Sahara.
Länsimaat ovat jo nykyisin turhan riippuvaisia epävakaiden muslimimaiden energialähteistä. Siitä pitäisi päästä eroon eikä laajentaa riippuvuutta uusiin vastaaviin maihin. Miljardien eurojen energiainvestoinnit Saharaan eivät varmasti millään lailla tekisi alueen maita nykyistä vakaammiksi ja demokraattisemmiksi. Pikemminkin päinvastoin. Vaikka tekniikka toimisikin, niin yhteiskunnalliset realiteetit näyttävät näyttävät hankkeelle punaista.
Pitääkö se aurinkosähkö välttämättä tuoda Saharasta asti? Etelä-Euroopassakin paistaa, ja on Espanjassa ja Italiassakin alueita, joille laajamittaista sähköntuotantoa mahtuisi. Ei sitä tilaa tietysti samalla tavalla ole kuin Saharassa, mutta iso etu on kuitenkin se, että se sijaitsee demokraattisesti hallituissa ja suhteellisen vakaissa maissa.
Tai jos ei rajoituta maihin, niin eikö niitä voimaloita voisi rakentaa meren päälle? Välimerelle mahtuisi uivia aurinkovoimaloita vaikka kuinka paljon.
Saharan sääolotkin ovat paitsi aurinkoisia myös usein melko ankaria. Luulisi Saharan hiekkamyrskyjen olevan aurinkovoimaloille tekninenkin haaste. Euroopan puolella tai Välimerellä ei ole ongelmaa niistä, vaikka meriympäristö tietysti on omalla tavallaan vaativa.
Joka tapauksessa, minkään kovin merkittävän Eurooppaa palvelevan energiantuotantokapasiteetin sijoittaminen Saharaan ei vaikuta erityisen järkevältä ajatukselta.
Niko Lipsanen 17.5.2009 klo 14:13:
Tästä aiheesta näkyy olevan maanantaina keskustelutilaisuus:
Tuskin ehdin paikalle, mutta eihän sitä tiedä.
ruso 17.5.2009 klo 16:51:
Oli sahara-sähköstä mitä mieltä tahansa myös se lisäisi diversifikaatiota, siis valinnanvaraa ja riippumattomuutta.
Säästö olisi kova juttu. Tuplaikkunat pakollisiksi ja muuta vastaavaa, niin ehkä voisimme omasta puolestamme sulkea idän kaasuhanat (josta tulee siis noin 20% EU:n kaasutarpeesta).
Niko Lipsanen 17.5.2009 klo 23:50:
Millä lailla valinnanvara lisääntyisi vähemmän, jos se aurinkovoima rakennettaisiin Saharan sijaan Etelä-Eurooppaan tai Välimerelle?
Energiansäästöstä samaa mieltä.
ruso 19.5.2009 klo 23:34:
NL: “Millä lailla valinnanvara lisääntyisi vähemmän, jos se aurinkovoima rakennettaisiin Saharan sijaan Etelä-Eurooppaan tai Välimerelle?”
…ei millään lailla, mutta enemmän kuin jos sitä ei rakenneta ollenkaan.
Niko Lipsanen 24.6.2009 klo 5:09:
Suunnitelmat etenevät, mutta alueen poliittinen vakaus epäilyttää muitakin:
Saharan aurinko voi pian lämmittää Eurooppaa (HS 24.6.09)