Lipsanen & Ruso

Vapaudesta valita samoin tai toisin

Törmäsin Facebookin kautta sivustoon Vapaus valita toisin. Mikäpä siinä, pitäähän sitä valinnanvapaus olla.

Sivustolla tarjotut valinnat eivät kuitenkaan olleet niin vapaita kuin otsikko olisi antanut ymmärtää. Käytännössä siellä vaadittiin vain vapautta valita niin sanottu pohjoismainen hyvinvointivaltio “markkinafundamentalismin” sijaan. Vaihtoehtoja ei kaivattu muulle kuin “tuloeroja kasvattavalle ja yhteisöllisyyttä tuhoavalle uusliberalismille.

Pitävät kesäkuussa “avoimen fooruminkin“.

Julistuksen laatijat tietysti sivuuttavat sen, ettei sitä pohjoismaista hyvinvointivaltiota olisi olemassakaan ilman sitä markkinafundamentalistista perustaa, jolle se on rakennettu. Pohjoismainen malli perustuu varsin vapaalle markkinataloudelle. Hyvinvointivaltio on vain sen päälle rakennettu jakoautomaatti.

Mitä yhteisöllisyyteen tulee, niin eiköhän se “hyvinvointivaltion” mukanaan tuoma byrokraattinen koneisto ole lähinnä rapauttanut sitä. Se ei tietysti ole pelkästään huono asia, sillä yhteisöllisyys voi olla ahdistavaakin.

Julistuksen allekirjoittajille, joita on ihan kohtuullinen määrä, on myös “syntynyt tunne, ettei asioihin voi vaikuttaa.” Sellaista täällä pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa on. Markkinat pyörivät, mutta hyvinvointikoneisto ottaa ihmisen pihteihinsä.

Minulla on ehdotus. Jotta ihmisillä olisi “vapaus valita toisin”, vähennetään valtion vapautta valita meidän puolestamme. Annetaan se vapaus meille itsellemme. Rajoitetaan valtiota, niin ihmisten tila kasvaa. Sille yhteisöllisyydellekin jää tilaa, jos sellaista haluaa.

Tuo julistus sen sijaan kuulostaa tutun ummehtuneen punaiselta. Vapaus valita on vapautta valita niin kuin he haluavat. Se on kuulemma “laajempaa demokratiaa”.

Ei vapautta valita ennalta määritellyllä tavalla toisin vaan vapautta tehdä itse omat valintansa, kiitos.

Tämä kirjoitus ilmestyy ajastettuna. Kirjoittaja on matkoilla, eikä siksi pysty juurikaan osallistumaan keskusteluun. Mutta älkää antako sen rajoittaa, kommenttipalsta on auki.

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Vapaudesta valita samoin tai toisin”

  1. Paluuviite: Valitsemisen vapaus kaikille! - Libertaari sekaantuu poliittiseen keskusteluun (25.5.2009 8:33)