Lipsanen & Ruso

Oikeuden voitto

Yhdysvaltain korkein oikeus antoi päätöksen jutussa, jossa New Havenin kaupunkia syytettiin palomiesten syrjimisestä näiden rodun takia. Päätöksen mukaan kaupunki syyllistyi tapauksessa syrjintään (HS 29.6.09).

Tapaus oli saanut alkunsa New Havenin palomiesten esimieskokeesta. Yksikään musta palomies läpäissyt koetta, joten kaupunki hylkäsi tulokset. Taustalla oli pelko joutumisesta oikeuteen vähemmistöjen syrjinnän takia. Syrjintäoikeudenkäynti siitä silti tuli, mutta oikeus ratkaisikin jutun valkoisten palomiesten hyväksi.

Päätös ei ole oikeuden voitto siksi, että valkoiset voittivat. Ihonvärillä ei ole väliä – ja siitä nimenomaan tässä onkin kyse.

Yhdysvalloissa, ja muuallakin maailmassa, on viime vuosina nähty riittävästi esimerkkejä siitä, kuinka yksilöiden oikeuksia on poljettu ryhmien välisen tasa-arvon nimissä. Yksilöiden yhtäläiset mahdollisuudet eivät silloin ole olennainen tekijä, vaan se, että saadaan tilastot näyttämään poliittisesti mahdollisimman korrekteilta. Toivottavasti korkeimman oikeuden päätös laittaa lopun kyseiselle toiminnalle. Esimerkkiä olisi hyvä seurata muuallakin maailmassa.

Kummallista tuossa jutussa on lähinnä se, että oikeus joutui äänestämään asiasta. Äänestys ratkesi niinkin tiukin numeroin kuin 5–4. Luulisi olleen itsestäänselvää, että New Havenissä nimenomaisesti syrjittiin palomiehiä näiden ihonvärin takia. Sellaista ei pidä hyväksyä missään tilanteessa.

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Oikeuden voitto”

  1. Niko Lipsanen 4.7.2009 klo 1:33:

    Uutinen näytti jostain syystä kadonneen Verkkouutisista, joten korjasin linkin osoittamaan Hesarin vastaavaan uutiseen.