Lipsanen & Ruso

Itseriittoisuuteen ei varaa

Nokiani sekoili jälleen. Matka kotimaahan edessä. Ensimmäisen tulos notkahti, jälkimmäinen on maailman paras maa. Mitä yhteistä asioilla on?

Tänään julkaistiin Nokian osavuositulos. Nokian tulosta arvioitaessa harvoin pohditaan itse asiaa, siis puhelinten laatua.

Minulla on pitkään ollut kommari. Vanha oli erinomainen ja intuitiivinen, uusi surkea, epävarma ja hankala käyttää. Uutta hankkiessani odotin, että se olisi samanlainen kuin vanha uusilla lisähöysteillä. Sen sijaan sain turhia lisähöysteitä ja vanhat ominaisuudet oli toteutettu kankeammin. Ennen tein kokousmuistioni puhelimella. Enää se ei ole mahdollista, kun kursori laahaa jopa minunkin ajatustani hitaammin (vain 1 esimerkki). Otokseni on laajempi kuin vain omat kokemukseni. En ole kuullut kenenkään kehuvan.

Kuten puhelimensa, Suomikin on erinomainen maa. Rakastan sitä. Siitä huolimatta se ei ole kaikissa suhteissa paras. Annan yhden esimerkin. Viikonloppuna etsimme todennäköisesti ravintolaa. Vaihtoehdot Rosso, Amarillo, Memphis, Chico’s, Iguana ja mitä niitä nyt olikaan. Päälle pizza- ja kebab-mestat. Onko S-etukorttia? Ei tarjontaa, ei palvelua.

Silti suomalaiselle Nokia on se kodikkain ja osuusliike on hieno asia. Voi olla, mutta maailman parhauden illuusioon ei kannata jämähtää. Väitetystä huonosta itsetunnosta huolimatta suomalainen on harvinaisen itseriittoinen. Kaikki on Suomessa muka paremmin. Auta armias, jos joku keksii sitä arvostella.

Vai onko? Seuraavaa puhelimeni voi hyvinkin olla joku muu. Jokaisessa muussa Euroopan pääkaupungissa ei tarvitse rafloja, siis niitä oikeita, etsiskellä. Tarjontaa riittää. Sitä kutsutaan markkinataloudeksi. Ja se on hieno asia!

Keskustelu

Yhteensä 9 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Itseriittoisuuteen ei varaa”

 1. tuomo 16.7.2009 klo 21:08:

  Aivan totta. Markkinatalous on upea asia.

  Suomalainen kartellitalous ei.

  Pitäiskö asialle tehdä jotain?

 2. ruso 16.7.2009 klo 23:01:

  uutisen mukaan olemme EU:n 3. kallein maa… Sopii kuvaan. Entä ostovoimaltaan… En viitsi alkaa kommarillani räpeltää, kaatuu kumminkin säikähdyksestä…

 3. Niko Lipsanen 17.7.2009 klo 1:41:

  Onko kommarin kalenteritoiminto yhtä älyvapaa kuin E71:sen?

  S-ryhmää on syytä vältellä – etenkin maakunnissa, joissa se on korruptoinut kaavoituksen täysin oman etunsa mukaiseksi.

 4. ruso 17.7.2009 klo 8:31:

  en ole kokeillut, mutta todennäköisesti yhtä heikkoa… Sama peruskäyttöliittymä näyttää tän sukupolven vehkeissä kaikissa olevan.

  Rafloista vielä… Paljon parjatussa Brysselissä kun tulee nälkä, niin raflakin löytyy nenän edessä. Syrjäisemmissäkin kortteleissa on kaljaräkälän lisäksi vähintään 1 pieni viihtyisä ruokapaikka, josta saa peruskotiruokamätöt huokeasti. Ja mikä minulle parasta: olut halvempaa kuin vesi!

  Pointtini: Suomi on hieno maa, mutta ei missään tapauksessa paras joka suhteessa. Muuta väittävä ummistaa silmänsä. Kyllä ne muuallakin osaa.

  Palvelutarjonta on 1 esimerkki ankeudesta. Vakavammat esimerkit koskevat hyvinvointijärjestelmäämme…. Ne on sitten toisen jutun aihe.

 5. e.e.maa 17.7.2009 klo 13:06:

  Tuohon ravintolatarjonnan puutteeseen on pakko yhtyä. En ole itse törmännyt vielä toiseen pääkaupunkiin (tai mihinkään muuhunkaan isompaan kaupunkiin), jossa olisi yhtä vaikea löytää ravintolaa ex-tempore ruokailuun kuin Helsingissä.

  Ja sitten tämä itsepalvelu (tai siis ei palvelua) kulttuuri. Viime viikolla Madeiralla lomaillessamme, istuimme saaren pääkaupungissa todella tyylikkääseen kahvilaan kävelykadun varteen. En siis tarjoita mitään muovituolipaikkaa suomenkielisine ruokalistoineen, vaan oikeasti tyylikästä vanhan talon kivijalassa aivan ydinkeskustassa sijaitsevaa kahvilaa. Kahvi ja olut maksoivat pöytiintarjoiltuina 3,40 eur. Luulin aluksi ymmärtäneeni tarjoilijattarelta hinnan väärin. Miksei pöytiintarjoilu onnistu Suomen kahviloissa? Olemmeko me liian pihejä jättämään juomarahaa tarjoilijoille?

 6. antti 17.7.2009 klo 13:18:

  Kirjoituksestasi saa vaikutelman, että Helsingissä talous on säädellympi kuin muissa Euroopan (pää)kaupungeissa. Onko todella näin? Vai oliko tekstisi vain markkinatalous-hypeä?

  Luulisin, että Helsinkiin saa perustaa ravintolan liittymättä huonon palvelun S-ryhmään. Syy on siis pikemminkin siinä, että asiakkaat eivät halua syödä paremmissa ravintoloissa.

  Ja HOK-elannosta… S-kortilla pääsee selviää melkein kohdusta hautaan. Synnytyspalvelua heillä ei ainakaan vielä taida olla. 🙂

 7. Niko Lipsanen 17.7.2009 klo 22:24:

  Kaikki mihin vähänkään liittyy alkoholi, on täällä säänneltyä ja raskaasti verotettua. Ja ravintoloihinhan liittyy. Voi olla, että joissakin muissakin Euroopan maissa on vastaava tilanne, mutta eiköhän Suomi pääse ihan kärkikaartiin.

 8. antti 22.7.2009 klo 22:01:

  Totta. Korkea alkoholivero, hankalat luvat. Kalliit juomat, vähemmän asiakkaita.

  Laki asettaa yrittäjät kuitenkin yhdenveroiseen asemaan. Siksi nykyinen alkoholipolitiikka selittää Helsingin sekä koko maan surkean (S-)ravintolatilanteen vain, mikäli itsenäisen yrittäjän on vaikeampaa – eli kalliimpaa – yrittää kuin S-ryhmäläisen kilpailijan. Varmaankin on? En tunne asiaa.

  Onneksi jokainen voi halutessaan valita mielestään hyvän ravintolan. Suosittelen lämpimästi Ruusulankadun Villettaa, ellei ravintola ei ole jo entuudestaan tuttu. Olen saanut sieltä parhaat syömäni pizzat. http://www.villetta.fi/fi/

 9. Niko Lipsanen 22.7.2009 klo 22:53:

  Byrokratia suosii suuria toimijoita, koska suuremmalle yritykselle ylimääräiset rasitteet ovat suhteessa pienempi taakka. Siksi työnantajajärjestöt usein yhdessä ay-liikkeen kanssa ovat suopeita lisäbyrokratialle. Järjestöt edustavat suuria yrityksiä, ja haluavat estää pienempien kilpailijoiden tunkeutumisen markkinoille.