Lipsanen & Ruso

Poliisista pidettävä huolta

Vartijoiden toimivaltaa halutaan laajentaa. Heille halutaan antaa valta poistaa häirikkö esimerkiksi kauppakeskuksista. Ei kuulosta tavattomalta, kun portsarit ravintoloiden ovilla ovat jo kaikille tuttu instituutio.

Nämä uudistukset on kuitenkin tehtävä varoen. Valtioepäilijällekin pakkovalta on erityistapaus. Poliisi on valtion vartija, joka häirikköjen talteenoton lisäksi turvaa mielipiteen vapautta. Poliisi on demokratiamme palveluksessa ja tuon demokratian kontrollissa. Näin ollen vaikka poliisinkin kannalta on varmasti hyvä, ettei jokaista häirikköä tarvitse erikseen tulla taluttamaan ja tehtävä ulkoistetaan yksityisten käsiin, tulee poliisin lähtökohtaisesti olla mustasukkainen pakkovallastaan.

Poliisien riittämättömät resurssit on pienimuotoinen skandaali. En muista, milloin olen viimeksi nähnyt kävelevän poliisipartion. Sen sijaan korstot maijojen mustien lasien takana järeät ysimilliset vyöllä vastaa mielikuvaani poliisista. Poliisi ei tunnu lähestyttävältä, vaikka instituutioon vielä luotankin. Kun muu kansa bilettää, poliisi on töissä. Poliisit bilettävät sitten keskenään. Ei voi olla hyvä tilanne.

Näin ollen mikäli vartijoiden toimivallan lisääminen on tarpeellista, ei sitä tule ainakaan poliisin resursseilla perustella. Sillä jos se esitetään perusteena, tulee poliisin resursseja ensin lisätä. Se hinta kannattaa maksaa, jotta palvelija ei etäänny palveltavastaan.

Keskustelu

Yhteensä 5 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Poliisista pidettävä huolta”

 1. Niko Lipsanen 8.7.2009 klo 23:35:

  Nyt poliisia on kuulemma alkanut näkyä ainakin Helsingissä kaduilla. Mutta vasemmistonuoret nostivat heti äläkän:

  Vasemmistonuoret vaativat poliisia lopettamaan romanikerjäläisten tehovalvonnan Helsingissä. Vasemmistonuorten mielestä poliisin tehokampanjassa on kyse rasistisesta ahdistelusta ja etnisestä profiloinnista.

  Helsingin poliisi aloitti tehokampanjansa viime viikon lopulla. Apulaispoliisipäällikkö Jari Liukun mukaan syynä oli taskuvarkauksien ja häiriöiden nopea lisääntyminen Helsingissä.

  Vasemmistonuorten mielestä johonkin tiettyyn rikostyyppiin puuttuminen on rasistista, jos kyseisiä rikoksia tekevät lähinnä johonkin tiettyn etniseen ryhmään kuuluvat henkilöt. Mutta eikö ilmiöön pidä puuttua tekivät sitä ketkä tahansa?

  Vasemmistonuoret ovat täysin pihalla, mutta siinä nyt ei sinänsä ole mitään uutta.

  Kiva muuten, kun poliisit saavat taas suikan päähänsä.

 2. ruso 9.7.2009 klo 8:25:

  Itselleni kerjäläisoperaatio puolestaan osoittaa, ettei poliisilla ehkä sittenkään ole resurssipulaa (viite: aiempi kirjoitukseni kerjäläisistä näillä sivuilla).

 3. Niko Lipsanen 10.7.2009 klo 23:05:

  Käsittelet kirjoituksessasi kättä ojentamalla tapahtuvaa kerjäämistä. Jos olet lukenut viimeaikaisia uutisia, lienet huomannut, että tästä ei ole kyse. Siihen poliisi ei puutu.

  Sen sijaan kyse on esimerkiksi taskuvarkauksien lisääntymisestä. Eikö se mielestäsi ole sellainen rikostyyppi, johon poliisin pitäisi puuttua?

 4. ruso 11.7.2009 klo 2:09:

  tietty

 5. e.e.maa 14.7.2009 klo 13:54:

  Eivätkö vartijat ole yhtälailla demokratian kontrollissa kuin poliisit? Samaa lakikirjaahan kaikki me luetaan.

  En tiedä kuinka paljon yhteiskunnalle maksaa yksi poliisi/vuosi (koulutus mukaanlukien), mutta veikkaan, että se on aika paljon enemmän kuin vartija. Jos poliisien resursseja lisätään siten, että kauppakeskuksien häiriköiden poistamisen tasoiset tehtävät tulevat heidän kontolleen, niin toivoisin poliisikouluun jotain paljon kevyempää “vartija-linjaa”. Kauppakeskukset ottavat ilomielin vastaan tämän palvelun yhteiskunnalta, kun ei enää tarvitse maksaa vartiointiliikkeille tästä työstä.

  Tästä tulee kuitenkin mieleen se hölmöläistarina, jossa liian lyhyttä peittoa leikataan yhdestä päästä ja ommellaan toiseen.

  Itse kannatan tältä osin vartijoiden toimivallan lisäämistä ja olin suoraan sanoen yllättynyt, ettei vartijoilla tätä oikeutta ole.