Lipsanen & Ruso

3 yhteiskunnallista kesähuomiota

1. Ampiainen pörrää ruokapöydällä ärsyttävästi. Pöytäseurueesta vähintään yksi alkaa aina kiljua ja huitoa pelosta. Tiedämme, ettei ampiaiset aloitteellisesti hyökkää pistääkseen. Rauhattomuus tarttuu kuitenkin niihinkin, jotka yrittävät suhtautua tilanteeseen rauhallisesti. Kesälounas on muuttunut yleiseksi kaaokseksi. Tapahtumien kulku vastaa yhteiskunnallisen populistin aikaansaannoksia. Jokin seikka irrotetaan asiayhteydestä tai mittasuhteista ja sen yhteiskunnallinen merkitys vääristyy. Jos asialla on lietsottavissa pelkoa, sen parempi. Yleinen älämöly on valmis.

2. Istun saunan kuistilla. Saimaa tyynenä. Täydellinen hiljaisuus. Korvani inisevät. En sanoisi tinnitykseksi, mutta hiukan ärsyttävästi kuitenkin. Arkeni kuluu inhimillisen toiminnan tukahduttavassa hälyssä niin, että hiljaisuus onkin muuttunut häiritseväksi möykäksi. Nurinkurista. Alan kuitenkin kuulla myös ajatuksiani. Eivät ole tähdellisiä, mutta ajatuksia kuitenkin. Tulen vakuuttuneeksi, että ihmiskunnan tulisi – kuullakseen ajatuksiansa – löysätä tahtia.

3. Kivenheiton päässä näin ei tehdä. Savonlinnaan puuhataan ohitustietä. Muutama päivä sitten kaupungin läpi ajanut ei voi käsittää tarvetta, nykykapasiteetti näyttää riittävän. Toteutuessaan varoja heitetään kankkulan kaivoon. Kuka ottaa ne siellä vastaan? Toivottavasti tarkoitus on vilpitön. Vaalirahakohun keskellä kysymys ei voi kuitenkaan olla juolahtamatta mieleen. Päätän, että vajavaisessa mielessäni en erota hankkeen todellista merkitystä ja kysymykseni on populistin, ampiaista turhaan hätyyttelevän säikyn esittämä.

Keskustelu

Yhteensä 6 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “3 yhteiskunnallista kesähuomiota”

 1. Niko Lipsanen 6.8.2009 klo 21:28:

  Savonlinnan ohitustie on kyllä täysin päätön hanke. Ei siellä ruuhkaa ole kuin korkeintaan joskus oopperajuhlien aikaan. Raskas liikenne on tietysti ikävää, kun se jyrää keskustassa, mutta ohitustie on ongelmaan nähden täysin ylimitoitettu ratkaisu.

 2. Reijo 7.8.2009 klo 12:48:

  “Raskas liikenne on tietysti ikävää, kun se jyrää keskustassa”

  Savonlinnan “ohiajotie” on siitä nerokas, että sen valmistuttuakin raskas liikenne jyrää keskustan läpi.

  Kesällä käydessä vastustava liike oli ruuvannut Kasinosaaren siltaan kyltit ohiajotien linjauksesta. Niiden mukaan liikenne siirtyisi sellaiset vajaat sata metriä pohjoisemmaksi.

  Nykyisin rekkojen täytyy välillä pysähtyä liikennevaloihin, mutta moottoritien valmistuttua ei. Siinäpä sen edut.

 3. Hannu Oskala 7.8.2009 klo 21:23:

  Jeps. Ja suurin osa “ruuhkista” johtuu nostosillasta, joka keskeyttää liikenteen. Ja. Arvatkaa mitä. Myös moottoritien uusi silta on nostettava! Nerokasta! Ruuhkat siis säilyvät vaikka tiehen laitetaan järjettömiä määriä rahaa.

  Jo 90-luvulla tien vastustajat yrittivät ehdottaa syväväylän siirtoa Laitatsiltaan, jossa korkeampi uusi silta olisi ollut mahdollinen. Ei kuulemma onnistu kun tiehallinto rakentaa teitä ja joku muu instanssi syväväyliä. Ja kuulemma syväväylän siirto olisi mahdollinen vasta ohikulkutien jälkeen.

  *syvä huokaus*

  Ohikulkutien kaltainen urpoilu on suurin syy siihen, että en voi edes kuvitella muuttavani takaisin Savonlinnaan. Nepotismia, lehmänkauppoja, näköalattomuutta ja ihan vaan puhdasta sivistymättömyyttä.

 4. Pete Pakarinen 10.8.2009 klo 13:19:

  Savonlinna tarvitsee ohiajotietä, koska sellainen on kaikilla muillakin kaupungeilla. Ohiajotie luo kaupunkilaisille rintaa kohottavan tunteen merkittävästä kaupungista, johon päästäkseen pitää tehdä tietoinen päätös ohjata ajoneuvo kaupunkia kohti. Samoin kaupungin ohittajilla pitää olla tietoinen ja valtava halu päästä sen ohi.

  Tunnetusti sellainen halu on muun muassa rantasalmelaisilla, jotka tämän tästä haluavat kyläillä Kerimäellä. Tai enonkoskelaisilla, joilla on hinku Sulkavalle. Muutama muukin vastaava suurtaajama on sattunut Savonlinnan kahden puolen.

 5. Niko 13.11.2009 klo 19:24:

  Ohitustiestä on nyt kattava tien vastustajien keräämä tietopaketti osoitteessa http://www.tievaitunneli.fi. Lisää tietoa, ja miksei mielipiteitäkin, voi lähettää sivuston ylläpitäjälle.

 6. Niko Lipsanen 13.11.2009 klo 21:43:

  Mielenkiintoinen sivusto. Kiitokset linkistä.