Lipsanen & Ruso

Hallitukset eivät luo työpaikkoja

SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen moittii hallitusta siitä, ettei se ole vastannut työttömyyden kasvuun. Verkkouutisten mukaan hän sanoi:

1990-luvun laman jättämää katastrofaalista tilannetta korjattiin määrätietoisilla päätöksillä. Niiden myötävaikutuksella tähän maahan luotiin 400 000 uutta työpaikkaa. Sateenkaarihallitusten aikana synnytettiin yli 300 000 työpaikkaa. Punamultayhteistyökin tuotti 120 000 työpaikkaa. Nyt vuodessa on menetetty 100 000 työpaikkaa.

Urpilaiselta jäi ilmeisesti huomaamatta Helsingin Sanomien äskettäin julkaisema selvitys, jonka mukaan punamultahallitus ei luonut ainoatakaan työpaikkaa (HS 12.9.09). Kaikki työpaikat olivat seurausta talouden kasvusta, eikä hallituksen toimenpiteillä ollut vaikutusta.

Nykyinen hallitus on onnistunut itse asiassa paremmin: työpaikat eivät ole vähentyneet niin nopeasti kuin talous on mennyt alaspäin. Myös sateenkaarihallituksen aikaan hallituksen toimilla oli ilmeisesti jotakin vaikutusta, sillä työpaikkoja syntyi nopeammin kuin pelkän talouskasvun pohjalta olisi ollut aihetta.

En tosin tiedä, osoittaako selvitys, että saavutettujen työpaikkojen ja talouskasvun myötä tulleiden (tai laskun myötä menneiden) erotus johtuisi nimenomaan hallituksen toimista.

Selvityksen lopputulos joka tapauksessa on, ettei hallituksilla noin ylipäänsä ole juurikaan väliä. Jos jotakin vaikutusta toimenpiteillä on, niin se on vähäistä. Kysymys herääkin, että miksi ihmeessä pidetään yllä niin suurta työhallintokoneistoa, kun ei se kuitenkaan kykene luomaan työpaikkoja kuin omaa byrokratiaansa pyörittämään.

Hallituksilla voi tietysti olla jotakin vaikutusta siihen, kasvaako talous ja kuinka paljon. Maailmantalouden suhdanteet ovat siinäkin määrääviä, mutta ainakin hallitus voi mahdollisuuksien mukaan purkaa esteitä talouskehityksen tieltä, jotta kasvu pääsee käyntiin jos on toteutuakseen. Siinä Urpilaisen myös parjaama verojen laskeminen ei ole lainkaan huono idea.

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Hallitukset eivät luo työpaikkoja”

  1. Asko 25.9.2009 klo 13:58:

    Ei hallitus ole luonut yhtään työpaikkaa myöskään laskun aikana. Järki sanoo, että työllistäminen on tehty velaksi, eli velan maksun aikaan työllisyys vastaavasti heikkenee.

    Asia on selvä. Sellainen taho, joka ei luo uutta varallisuutta, ei voi myöskään luoda työpaikkoja. Hallitus oikeastaan vain vie työpaikkoja, sillä byrokratia vähentää varallisuutta.