Lipsanen & Ruso

Hatunnosto Saariselle!

Viime viikolla kuultiin ilahduttava poliittinen erouutinen. Kansanedustaja Matti Saarinen (sd) jätti paikkansa eduskunnan tilintarkastajana ja tarkastajien puheenjohtajana johtuen hänen johtamansa urheilukerhon kavallusjupakasta. Ilahduttavaksi uutisen tekee se, että Saarinen on suomalaisittain harvinaislaatuisella tavalla ymmärtänyt poliittisen vastuun merkityksen.

Suoraselkäinen mies. Suomen poliittisessa traditiossa ei ole nimittäin tapana pyytää eroa tehtävistään. Ikävän tapahtuessa poliittisesti vastuullinen todistelee viattomuuttaan tapahtumiin. Poliittisessa vastuussa ei kuitenkaan ole kyse syyllisyydestä. Ei Saarinen ole mihinkään syyllinen.

Kyse on poliittisesta omastatunnosta. Dramaattisen tapahtuessa tai käytyä ilmi poliittisesti vastuullisen tulee kysyä ”teinkö kaiken voitavani tapahtuneen estämiseksi”. Vilpitön vastaa herkästi kielteisesti, vaikka olisi paljon tehnytkin. Kuten Saarinen omalla kohdallaan toteaa, vaikea jatkaa tilintarkastajana monta vuotta kestäneen kavalluksen jälkeen.

Toisena suomalaisena prototyyppivastauksena poliittisiin skandaaleihin on todeta eroaminen rintamakarkuruudeksi. Jälleen poliittinen vastuu ymmärretään väärin. Politiikassa kamppaillaan suunnasta. Voittavat ajatukset perivät vallan. Luottamushenkilö saa palkkionsa proaktiivisuudesta, ei reaktiivisuudesta. Rintamalta ei voi siis karata, kun se on jo murtunut. Sen murtuessa valittu suunta on ollut väärä tai olennaista suuntaa ei olla huomattu. Silloin tarvitaan uusi rintama, uudet tekijät, uusi suunta.

Kaiken kaikkiaan poliittisten erojen tulisi olla arkipäiväisempää. Se olisi merkki terveestä poliittisesta kulttuurista, jossa ymmärretään poliittisen vastuun todellinen merkitys. Se kannustaisi myös kriittisempään poliittiseen kulttuuriin, jossa kritiikin esittäjä ei joutuisi lopullisesti sivuraiteelle hankalana tyyppinä, vaan voisi toivoa uutta nousua toisen suunnan voittaessa. Nykymeininki on konsensushymistelyä.

Kiitos Saarinen!

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Hatunnosto Saariselle!”

  1. Asko 15.10.2009 klo 18:06:

    Matti Saarinen ei varmaan toiminut näin poikkeuksellisesti ihan tarkoituksella. Se on todennäköisesti ollut vahinko, eikä hatunnostoja olisi kannattanut tehdä.