Lipsanen & Ruso

Malmin lentokenttä

Malmin lentokenttä on Helsingin politiikan kummajainen. Sen tilalle on haluttu pitkään väen vängällä asuntoja. Kina siitä, kumpi käyttötarkoitus on parempi, on turha. Näin siksi, että lääniähän Suomessa riittää.

Google Earth on tässä oiva apuväline. Ilmakuvasta paljastuu, että heti kivenheiton päässä Lahdenväylän yli toisella puolella on suunnilleen saman kokoinen tyhjä pläntti.

Porvoonväylää voi jatkaa itään muutaman kilometrin, jos edellinen ei miellytä. Peltoa ja metsää riittää. Totta, Sipoo tulee vastaan, mutta kyllä sitä peltoa Helsingissäkin näyttää olevan. Tuusulanväylän varreltakin löytyy peltohehtaareja Helsinki-Vantaan lentoaseman ja keskustan välimaastosta. Onko jo Vantaata, en tiedä, mutta sillä ei kai metropolissa pitäisi olla väliä. Vantaa ei ole Sipoo.

Lisäksi lähiölaatikkorakentamisemme ei ole ollut mitään maailman tiiveintä. Tyhjää väleissä riittää. 60- ja 70-lukujen grynderit ovat rakennustapoineen määränneet kaupunkikuvamme. Ettei vaan jälleen olisi kyse siitä, että pienessä maassa ei ole ollut riittävästi kilpailua ja markkinat ovat olleet yksipuolisia.

Lopputuloksena on erikoinen paradoksi. Suomalainen haluaisi asua pienessä, mutta pääkaupunkiseudulla ei asu (paitsi Espoossa, jossa omakoti-idylliä on haettu vieriviereen rakennetuilla bunkkereilla). Voisi asua. Siitä esimerkiksi Brysselin tiivis townhouse-rakentaminen jaksaa aina ilahduttaa, vaikka populaa on neliökilometrillä taatusti enemmän. Vihreät keitaat löytyvät sisäpihoilta.

Paradoksi houkuttelee salaliittoteoriaan. Tehdään tahallaan masentavaa, jotta maalaisromantiikka pysyy hengissä ja omituinen ”koko maa asuttuna”-pakkomielle säilyy vallantavoittelun välineenä.

Niin tai näin, toivon Malmin lentokentän säilyvän lentokenttänä. En sen vuoksi, että itselläni olisi intohimoja itse asian suhteen. Ennemmin sen vuoksi, että tuo tontti symboloi minulle tyypillistä suomalaispolitiikkaa, jossa kinastellaan turhista asioista ja uskotellaan vaihtoehdottomuutta. Sellaisen poliittisen kulttuurin lopputulos on masentava. Jokainen voi sen tappavan tylsästä rakennuskannastamme todeta.

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Malmin lentokenttä”

  1. e.e.maa 26.10.2009 klo 10:58:

    “Lopputuloksena on erikoinen paradoksi. Suomalainen haluaisi asua pienessä, mutta pääkaupunkiseudulla ei asu…” (Tästä ilmeisesti puuttuu joku sana – ei ainakaan mulle aukea tämä ajatus).

    Mutta olen kyllä ihan samaa mieltä lentokentästä. Mun oma salaliittoteoria menee niin, että pääkaupunkiseudulla päättäjät asuvat jo omistusasunnoissaan (usein omakotitaloissaan) ja on siis heidän intresseissään kaavoittaa mahdollisimman vähän, jotta asuntojen ja maan hinta pysyy pilvissä. Muutenhan heidän omaisuutensa arvo laskee.

    Turhaan (pääkaupunkiseudun) kunnat itkevät pienten budjettiensa kanssa jos eivät raaski myydä/vuokrata maata.

    Tähän liittyen kuulin työkaveriltani hauskan tarinan. Hän oli keskustellut Etelä-Afrikkalaisen miehen kanssa maan hinnasta. Oli aluksi ihmetellyt, että sielläpä se maa vasta kallista onkin, kunnes oli selvinnyt toinen puhui hehtaareista.