Lipsanen & Ruso

Palvelut kuuluvat tasapuolisesti myös varakkaammalle

Sampsa Katajan (kok) mukaan mitä rikkaampi, sen enemmän voi maksaa yhteiskunnan palveluista. Hänen esimerkissään varakkaan tulisi maksaa enemmän päivähoitomaksuista.

Ehdotuksessa unohtuu, että rikas maksaa jo enemmän palveluistaan. Eikä pelkästään absoluuttisesti, vaan progressiivisen verotuksen myötä myös suhteellisesti.

Toteutuessaan ehdotus merkitsisi kaksinkertaista progressiota. Sen lisäksi kaadettaisiin hyvinvointiyhteiskunnan olennainen periaate, jonka mukaan sen palvelut kuuluvat tasapuolisesti kaikille – myös varakkaammille.

Käytännössä muutos nykyiseen ei olisi kaikilta osin suuri. Varakkaammat tuppaavat nimittäin turvaamaan myös yksityiseen, siis maksamaan käyttämättömiensä yhteiskunnallisten palveluiden lisäksi myös käyttämistään yksityisistä. Toisaalta juuri siksi sen käytännöllinen merkityskin on vähäinen.

Periaatteellisesti sitä on kuitenkin joka tapauksessa syytä vastustaa.

Keskustelu

Yhteensä 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Palvelut kuuluvat tasapuolisesti myös varakkaammalle”

  1. Nahkuri 30.11.2009 klo 0:15:

    Kaiken lisäksi suuremmat maksut johtaisivat siihen, että varakkaammasta päästä ihmiset alkaisivat turvautua enemmän ja enemmän yksityisiin palveluihin, tässä tapauksessa siis yksityiseen päivähoitoon. Tämä taas vähentäisi varakkaampien kiinnostusta ylläpitää laadukkaita yhteisiä palveluita. Tämä taas laskisi yhteisten palveluiden tasoa, joka taas johtaisi siihen, että yhä useammat luopuisivat niiden käytöstä jne.

    Sampsa Katajan ehdotus osoittaa aikamoista ymmärtämättömyyttä siitä, miten hyvinvointiyhteiskuntaa tulisi rakentaa. Ei olisi uskonut kookomuksen varapuheenjohtajalta (kun ei oikein osaa odottaa tällaista edes vasemmistopuolueista).

  2. e.e.maa 1.12.2009 klo 10:04:

    Ja samalla Vanhanen ehdottaa veronkiristyksiä rikkaille (eli Vanhasen mukaan yli 3760 eur / kk) tienaaville.

    On siinä meillä porvarihallitus. Ihan tulee Lipposta ikävä – ja kunnon oikeistolaista politiikkaa.