Lipsanen & Ruso

Kuinka pelastetaan pienet ruokakaupat?

Kauppojen aukioloja päätettiin sitten vapauttaa. Sillä voi olla kohtalokkaita seurauksia monille pienille kaupoille. Kun isotkin marketit saavat pitää ovensa auki sunnuntaisin, merkitsee se väistämättä, että pienet menettävät sunnuntaiasiakkaitaan.

Pienten kauppojen säilyminen on kuitenkin tärkeätä. Niiden katoaminen pidentäisi kauppamatkoja ja lisäisi yhteiskunnan autoriippuvuutta.

Pienet kaupat myös avaavat ovensa aamulla aikaisemmin ja sulkevat ne illalla myöhemmin kuin isot. Esimerkiksi yksi minun lähikaupoistani on auki klo 6.30–24. Sellaisiin aukioloihin eivät suuret ruokakaupat pysty. Jos pienet tapetaan, ei ole enää mitään kauppaa, jossa käydä aamuisin tai iltaisin.

Jotta pienet kaupat pysyvät jatkossakin, on niiden toimintaedellytyksiä parannettava. Ensimmäiseksi on poistettava rajoitukset mietojen alkoholijuomien aamu- ja iltamyynnistä. Aikaiset aamu- ja myöhäiset ilta-aukioloajat ovat pienten kauppojen viimeinen kilpailukeino. Tärkeiden volyymituotteiden myynnin rajoittaminen juuri silloin iskee pahiten nimenomaan niihin. Isoja marketteja rajoitukset eivät haittaa, koska eivät ne silloin auki olisi muutenkaan.

Seuraavaksi on lisättävä koko kaupan alan volyymiä. Kun kaupattavien tuotteiden määrä kasvaa, riittää liikevaihtoa enemmän pieniinkiin myymälöihin. Viinit, väkevät alkoholijuomat ja reseptittömät lääkkeet onkin saatava mahdollisimman nopeasti ruokakauppojen hyllyille (ks. aikaisempi kirjoitukseni).

Jos Alkon monopoli halutaan säilyttää, niin ainakin olisi kiellettävä sitä suosimasta suuria marketteja. Nykyisinhän Alkot varsin järjestelmällisesti sijoittuvat suurten ruokakauppojen kylkeen, mikä parantaa niiden suhteellista kilpailuasemaa pieniä vastaan.

Jos monopolista ei päästä eroon, on määrättävä, ettei Alko saa sijaita sataa metriä lähempänä yhtään isoa ruokakauppaa. Tästä voitaisiin antaa poikkeuslupia kaupunkien ydinkeskustoissa, joissa kauppoja on tiheässä, mutta sielläkään Alkot eivät saisi sijoittua samoihin kauppakeskuksiin suurten markettien kanssa.

Parempi ratkaisu olisi kuitenkin purkaa koko Alkon monopoli.

Keskustelu

Yhteensä 2 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Kuinka pelastetaan pienet ruokakaupat?”

  1. Anni 23.11.2009 klo 11:19:

    Muuten olen suunnilleen samaa mieltä, mutta lääkkeitä en kyllä vapauttaisi apteekkien ulkopuolelle. Ihmiset syö muutenkin ihan liian helposti käsikauppalääkkeitä, eikä tunne niiden haittavaikutuksia. Ja käsikauppalääkkeiden siirtyminen pois apteekeista taas saattaisi tappaa pient apteekit. On kuitenkin myös tärkeää, että apteekit säilyvät pienillä paikkakunnilla, sillä esim. vanhusten ja pienten lasten vanhempien on todella hankalaa lähteä kauas apteekkiin.

  2. ruso 23.11.2009 klo 23:34:

    Apteekkeja ei tapa mikään ennen, kuin niissäkin pätevät vapaan kilpailu periaatteet. Viittaan omituiseen lupajärjestelmään, jossa kuka tahansa kynnelle kykenevä ei saa laittaa apteekkia pydeen. Käsikauppatavaran vapauttaminen olisi pieni oikaisu oikeaan suuntaan siinä tapauksessa, ettei lupakäytäntöä liberalisoida…