Lipsanen & Ruso

Tyhjänjauhanta

Kallion kaljajuottoloissa kuulee politiikan olevan tyhjänjauhantaa, ehkä tosin hieman karskimmin ilmaistuna. Kriitikot eivät ole täysin väärässä.

Nimittäin. Politiikka on tyhjänjauhantaa, koska ihmiset ovat tyhjänjauhajia. Tai ainakin kokoustavat ihmiset ovat. Kurkataanpa mihin tahansa kokoukseen taloyhtiökokouksista puoluekokouksiin tai asukasyhdistyksistä eduskuntaan, kaava on jokseenkin sama.

Ensinnäkin on ne, joiden puheet ovat itsestäänselviä latteuksia, joissa kannatetaan kaikkea hyvää ja vastustetaan kaikkea pahaa. Toiseksi toistetaan aiemmin jo useampaan otteeseen esitettyjä mielipiteitä, kun pelkkä aiemman puhujan kannattaminen riittäisi. Sitten on ne, joilla ei ole lainkaan mielipidettä, mutta suu on pakko avata. Nekin, joilla on mielipiteitä, ovat usein niin auttamatta vähemmistössä, ettei heidän ajatuksillaan ole menestyksen mahdollisuuksia.

Itse asiat vaatisivat vain murto-osa käytetystä kokousajasta. Loput on ajanhukkaa.

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.