Lipsanen & Ruso

Vähemmän sääntelyä asumiseen

[tähän oli aiemmin upotettu video, mutta se ei ole enää nähtävillä Youtubessa]

Shanghaissa voi nyt asua kahden neliömetrin kokoisissa kapsuliasunnoissa. Suomessa ei ehkä ole tarvetta noin äärimmäisiin ratkaisuihin, mutta pienille asunnoille on tarvetta täälläkin. Ongelma on, etteivät kaavat ja normit anna mahdollisuutta rakentaa niitä – ainakaan sellaisille paikoille, joissa niille olisi kysyntää.

Periaatteena on kuitenkin oltava, että ihmisillä on oltava oikeus valita myös pieni asunto. Monikaan ei varmaan nimenomaisesti halua asunnoltaan juuri pienuutta, mutta asuu mieluummin pienesti, jos vaihtoehtoina on asua kalliisti tai syrjässä.

Helsingissä on ollut käytössä 75 neliömetrin sääntö, jossa taloon rakennettavien asuntojen on oltava keskimäärin vähintään tuon kokoisia. Siitä on yleisellä tasolla luovuttu, mutta kaavamääräyksissä siitä pidetään edelleen kiinni (suurvuokranantajille tosin annetaan epäreilua kilpailuetua). Toisaalta myös rakentamisen normit ovat erilaisine esteettömyysvaatimuksineen sellaisia, ettei uusia oikeasti pieniä asuntoja voi juurikaan rakentaa.

Koska nykyinen käytäntö ei kaikkien poliitikkojen mielestä ole vielä tarpeeksi rajoittava, on Osmo Soininvaara (vihr) esittänyt monimutkaisempaa laskentamallia, jolla varmistettaisiin, etteivät rakentajat voisi rakentaa pieniä asuntoja edes siten, että piirtävät taloon pari jättiasuntoa ja monta pienempää. Soininvaaran mielestä ihmiset eivät saa asua pienissä asunnoissa, vaikka haluaisivatkin (kuvaavaa muuten, että hänen mielestään alle 50 neliömetrin asunnot ovat jo “pienasuntoja”).

Noista isoista asunnoista, joita pakolla vaaditaan, voisi rakentaa sellaisia, että ne käytännössä toimisivat pienempinä. Eli tehdään asuntoon useampia sisäänkäyntejä, ja rakennetaan yhteen asuntoon monta pienempää, jotka olisivat kyllä yhteydessä toisiinsa, mutta toimisivat käytännössä omina asuntoinaan. Asunnon omistaja tai päävuokralainen voisi sitten vuokrata noita osia erikseen pois, ja tuollaiset asunnot toimisivat hyvänä ratkaisuna myös yhteisöllisempää asumismuotoa kaipaileville.

Pienesti asuminen on myös ympäristöystävällistä. Asumisen ilmastovaikutukset ovat merkittäviä, ja mitä enemmän neliöitä henkeä kohti on, sitä pahemmat vaikutukset sillä on. Isot neliömäärät myös pienentävät asukastiheyttä, koska samankokoisiin taloihin mahtuu vähemmän asukkaita, ja hajottavat siten yhdyskuntarakennetta.

Pienet asunnot ovat kannattavia myös rakennusliikkeille ja vuokranantajille, sillä niistä saa paremman neliöhinnan. Asukkaalle ne ovat silti halvempia, koska ei tarvitse maksaa niin suuresta määrästä neliöitä. Ympäristökin kiittää, kun ihmiset asuvat tiiviimmin. Kyseessä on siis todellinen win-win-win-tilanne, mutta esteenä ovat poliitikot.

Kenenkään ei tietysti olisi pakko asua pienessä asunnossa, jos ei halua, ja jos on varaa isompaan asuntoon soveltuvalla sijainnilla. Annetaan kuitenkin valinnanvapaus niillekin, joille iso neliömäärä kodissa ei ole erityisen keskeinen asia.

Keskustelu

Yhteensä 8 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Vähemmän sääntelyä asumiseen”

 1. mr_Zombie 25.5.2010 klo 15:53:

  Selvittelin tuossa jokunen aika sitten asuntovaunuasumista. Huolimatta Suomen kylmästä talvesta se on täysin mahdollista täälläkin. Lisäksi myös melko edullista: tein hieman laskelmia ja päädyin siihen, että vaikka nykyinen kämppäni onkin vuokraltaan melko halpa ja työmatka menee kävellen, tulisi halvemmaksi asua läheisellä leirintäalueella vaunussa ja kulkea työmatka autolla.

 2. Niko Lipsanen 26.5.2010 klo 10:53:

  Mielenkiintoista. Oletko laittanut laskelmia minnekään näkyville? Ilmeisesti asuntovaunuasumista jonkin verran harrastetaankin, muistan nähneeni siitä aina silloin tällöin juttuja.

 3. mr_Zombie 27.5.2010 klo 0:56:

  Enpäs nyt tähän hätään enää löytänyt laskelmiani… Mutta suurin kuluerä vaunuasumisessa on talvilämmitys. Se onnistuu joko kaasulla tai sähköllä, ja jos onnistuu saamaan vaunulle paikan sellaiselta paikalta, minne saa vedettyä tavallisen kiinteistön sähköt, niin pääsee kaikista halvimmalla. Leirintäalueiden sähkö on yleensä melko kallista, siksi siellä lämmitetään kaasulla. Riippuen missä vaunu sijaitsee, saattaa työ-, kauppa- yms. matkoihin mennä jonkin verran rahaa.

  Miinuksena siinä on tietenkin asuintilan pienuus, mutta toisaalta oman kämpän saa vietyä mukanaan aina kun haluaa matkustella. Antaa ihan kivasti vapauksia oman elämän suhteen, kun paikkakunnan vaihto onnistuu hyvin lyhyellä varoitusajalla. Ja vaunuun kuitenkin saa ängettyä melko paljon tavaraa, niissä on yllättävän isot säilytystilat. Ja tietenkin vaunun viereen saa asennettua teltan, joka tarjoaa kesällä paljon lisätilaa.

  Kaltaiselleni nörtille on myös nettiyhteys tärkeä, ja se saattaa asettaa joitain rajoituksia. 3G ei vielä kata läheskään kaikkia paikkoja kunnolla, eikä kaikilla leirintäalueilla ole (ainakaan kovin nopeaa) wlan-yhteyttä tarjolla. @450 on käytännössä käyttökelvoton, koska siinä on viiden gigan kuukausittainen siirtorajoitus.

 4. Niko Lipsanen 27.5.2010 klo 1:35:

  Juuri auenneilla Minimikoti-sivuilla on lisää ideoita pienessä tilassa asumiseen. Ei lainkaan hassumpia konsepteja. Tuollaisia tarvitaan, vaikka poliitikot haluavatkin estää niiden toteuttamisen käytännössä.

  Myös asuntovaunuasumista voisi varmasti kehittää eteenpäin, jos haluttaisiin. Netti- ja sähköyhteydet, sauna- ja pesutilat yms. ovat järjesteltävissä olevia asioita, jos vain halutaan järjestellä.

 5. Niko Lipsanen 27.5.2010 klo 10:15:

  Näitähän nyt pukkaa. Tämä Hilavitkuttimen esittelemä tynnyritalo ei tosin vaikuta erityisen käytettävältä.

 6. mr_Zombie 27.5.2010 klo 15:15:

  Ihan jänskiä ideoita oli minikotisuunnittelijoilla. He voisivat puolestaan luultavasti oppia jonkun verran asuntuvaunuista.

  Kuulemma joillain vaunuasujilla on ollut ongelmia maistraattien kanssa kotikunnan suhteen. Siinä olisi ainakin vielä kehitettävää. Sähkön ja sauna- ja pesutilat saa helposti leirintäalueilta, joten niiden suhteen ei ole kovin suurta ongelmaa.

  Postin saa myös käännettyä ilmeisesti tulemaan leirintäalueelle, joskin itse haluaisin käyttööni jonkinlaisen postilokeron tyyppisen ratkaisun. Voisi ilmoittaa lokeron osoitteeksi kaikelle postille, ja joko hakea sieltä itse tai sitten pyytää lähettämään edelleen sinne, missä sattuukaan kulloinkin asumaan. Sähköpostillehan on olemassa jo iki-osoite, joka on varsin näppärä keksintö. En näe mitään teknologista estettä sille, että samanlainen käytäntö voisi olla myös etanapostin kanssa.

 7. Niko Lipsanen 27.5.2010 klo 16:57:

  Se on niin tyypillistä, että luovien ratkaisujen esteet eivät ole käytännöllisiä, vaan hallinnollisia.

 8. Niko Lipsanen 29.5.2010 klo 18:56:

  Asuntovaunujen ja -autojen ohella myös veneistä voi saada hyviä ideoita pienesti asumiseen.