Lipsanen & Ruso

Kanerva ja nuoret naiset

Ilkka Kanervan (kok) naisjutut puhuttavat jälleen. Tällä kertaa Seiska kertoo, että Kanerva on yrittänyt iskeä 16-vuotiasta tyttöä Facebookin kautta.

Aikaisempi naiskohu vei Kanervalta ulkoministerin paikan. Jotkut ovatkin ihmetelleet, eikö Kanerva saa itseään kuriin. Miksi hän uhraa poliittisen uransa vikittelemällä nuoria naisia (tosin näyttää siitä kohu nousevan silloinkin, kun naiset eivät edes ole kovin nuoria)?

Entä jos kuvio meneekin toisin päin? Kaikkihan tietävät, että raha ja valta lisäävät kovasti miesten mahdollisuuksia saada naisseuraa. Kanervalla lienee kohtuullisesti molempia, ja on hänellä naisseuraakin riittänyt – voi olla, että enemmänkin, kuin mitä julkisuudessa tiedetään.

Ehkä poliittinen ura onkin Kanervalle vain väline, jonka avulla tehdä itsensä houkuttelevammaksi naisten silmissä. Tällöin hänen käytöksensä olisi tavoitteiden kannalta täysin rationaalista: hän ei vaaranna poliittista uraansa naisten takia, vaan päinvastoin vaarantaisi naisasiansa, jos ei tilaisuuden tullen vikittelisi.

Kanerva ei varmasti ole ainoa mies, joka käyttää valtaa ja rahaa avuksi naisseuran hankkimisessa. Tämä selittääkin osaltaan (ehkä jopa merkittävältä osalta), miksi miehiä on yhteiskunnan korkeilla paikoilla ja raharikkaiden joukossa enemmän kuin naisia. Naisille uralla eteneminen tarjoaa vain rahaa ja valtaa, jotka toki ovat merkittäviä asioita nekin. Miehillekin eteneminen tarjoaa rahaa ja valtaa, mutta lisäksi myös pariutumismahdollisuuksia. Miehillä on siksi enemmän syitä pyrkiä korkeisiin asemiin kuin naisilla.

Miehiä ei kumppanin varakkuus ja valta kiehdo samalla tavalla kuin naisia. Urallaan pitkälle edenneet naiset eivät siksi saa vastaavaa etua pariutumismarkkinoilla. Ei kuitenkaan pidä aliarvioida sitä, kuinka paljon ihmissuhdeasiat vaikuttavat kunkin toimintaan. Ilkka Kanerva on siitä elävä käytännön esimerkki.

Keskustelu

Yhteensä 11 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Kanerva ja nuoret naiset”

 1. Niko Lipsanen 12.6.2010 klo 23:29:

  Luokittelin kirjoituksen aihepiiriin “Tasa-arvo”, koska tässä on mielestäni selkeä tasa-arvopointti:

  Ei tarvitse kehitellä selityksiä sukupuolisyrjinnästä, jos naisia on huippupaikoilla vähemmän kuin miehiä. Se voi aivan yhtä hyvin olla seurausta siitä, että naisilla on vain vähemmän motivaatiota huipulle (esimerkiksi mainitsemastani syystä johtuen).

 2. H-R Laurén 15.6.2010 klo 1:27:

  Huti. Kyllä se on Lipsanen niinkin, että pariutumismarkkinat ovat taatusti laajemmat naisdiplomaatilla kuin Itäsavolaisella kampaajalla.

  ” Naisille uralla eteneminen tarjoaa vain rahaa ja valtaa”. Kyllä ja vallan kautta voi vaikuttaa niihin asioihin, joihin ei ilman valtaa voisi vakuttaa. Raha ei myöskään ole itseisarvo, mutta se mahdollistaa muun muassa matkustelun, hierojan palvelut ruokatunnilla, laajenneet vapaa-ajanviettomahdollisuudet, korkeatasoisen terveydenhuollon ja koulut lapsille ja etenkin ettei skumppahummeri-illallisen toivossa tarvitse koputella inkontinenssivaivoista kärsivien senioripoliitikkojen ovelle, vaan marssia muina naisina ravintolaan ja vingauttaa korttia.

  Näin ollen ura takaa naiselle paitsi manööverin maailman asioihin myös hajuraon elämänsä ehtoopuolella elosteleviin varsinaissuomalaisiin. Sitä voi siis uranainen miehessä keskittyä siihen olennaiseen: hyviin juttuihin ja fyysiseen vetovoimaan, eikä tarvitse vongata pullean lompakon perässä sosiaalisessa mediassa auringonlaskun jälkeen. Tässä luulisi olevan jokaiselle 16 -vuotiaalle tarpeeksi pointtia lukea itselleen pari ylempää korkeakoulututkintoa.

 3. Niko Lipsanen 15.6.2010 klo 2:21:

  Ei se mikään huti ollut. Jos huomioidaan tarjonnan lisäksi myös kysyntä, niin eipä välttämättä ole. Naisille on tyypillisesti huomattavasti suurempi kynnys naida statuksessa alaspäin kuin miehille.

  Diplomaattinaiselle tuskin raksakundi kelpaa, kun miehen pitäisi jo ammatinkin takia olla edustava. Sen sijaan kampaajalle perusduunari on ihan kelpo vaihtoehto, mutta harva kampaajanainen varmaan silti poissulkee menestyvät liikemiehet yms. mahdollisista pariutumiskumppaneista. Miehille taas ei useinkaan ole iso ongelma, jos nainen tienaa vähemmän tai on vähemmän arvostetussa ammatissa kuin hän itse.

  Rahalla saa kaikenlaista, mutta se pätee yhtälailla miehiin kuin naisiinkin. Miehelle rahasta ja vallasta on kuitenkin sen lisäksi etua myös pariutumismarkkinoilla. Ja toisaalta, naiselle, jos on suhteellisen nuori ja nätti, on huomattavasti helpompi päästä siihen rahaan kiinni myös sitä kautta, että nai varakkaan miehen.

 4. H-R Laurén 15.6.2010 klo 17:53:

  Ei-ii Lipsanen hyvä. Eihän markkinoiden parantuminen tarkoita aina volyymin kasvua. Siis, että jos asun Nurmijärvellä ja läheiselle pellolle nousee loistavan tuoremarketin lisäksi Liddl, ABC ja Siwa, niin se ei tarkoita, että tarjonta minun nákökulmastani olisi parantunut. Laajentunut kyllä -muttei parantunut.

  Sama juttu pariutumisessa. Homo sapiens yleensä pyrkii pariutumaan vain yhden henkilön kanssa (kerrallaan), eli ei sillä ole tuon taivaallista merkitystä jos baarissa ympärillä norkoilee kaksi tai kaksikymmentäseitsemän Ville Virkamiestä (jotta ei mentäisi koulutustasossa alaspäin), jos tarjolla on yksikin sopivasti viehättävä persaukinen filosofi.

  Satunnaisilla Seiskan vihjepalkkioilla elävä tuksutin saattaa joutua antamaan filosofille rukkaset vain koska tällä ei ole heti tempaista takataskusta Havajin lentoja. Itsensä tiukasti leivänsyrjään hirttänyt alfanaaras taas voi surutta lähteä filosofin matkaan. Näin siis alfan markkinat ovat laadullisesti paremmat kuin tuksuttimella.

 5. ruso 15.6.2010 klo 18:53:

  Heiheiheiii, ei vedetä mua tähän…
  T, Persaukinen filosofi

 6. H-R Laurén 15.6.2010 klo 23:39:

  Mä en nyt ihan tarkkaan muista, että sisälsikö EU:n uudet köyhyyskriteerit Mini -pykälän ja laskettiinko Fat Boys Burger persaukisten peruseinekseksi..

 7. e.e.maa 16.6.2010 klo 10:37:

  Yleensä naaraiden panostus lisääntymiseen on suurempi, joten naaraiden oletetaan olevan tarkempia parittelukumppanin valinnassa. Naaraat pyrkivät suosimaan laadukkaita uroksia, kun taas uroksilla on tapana pyrkiä parittelemaan mahdollisimman monen kumppanin kanssa. (Duellman et al. 1986)

  Tämä rupiliskoihin 🙂 pätevä käyttäytymismalli lienee laajennettavissa muihinkin eläimiin. Ja omaa kaveripiiriäni lukuunottamatta myös ihmisiin.

  Jos sinne Nurmijärvelle siis nousee Lidl, ABC ja Siwa, niin sehän on miehelle erittäin mukava asia. Voihan hän käydä tyhjentämässä (raha)pussinsa jokaisen myymälän Pajatsoon vuoronperään – ja vaikka samana päivänä. Nainen taas joutuu tekemään ostoksia, kantamaan ne kotiin ja vieläpä valmistamaan ruoankin, joten hän suuntaa mieluummin sinne tuoremarkettiin.

  Ja mitä tulee tuohon Fat Boys Burgeriin. Olen omin silmin todistanut kun valkoinen mies söi Fat Boys Double nimisen annoksen, ja se ei ollut lapsille sopivaa katseltavaa. Liioittelematta sillä annoksella olisi ruokkinut nelihenkisen perheen.

 8. Niko Lipsanen 16.6.2010 klo 13:13:

  En nyt ymmärrä tuon Laurénin markettiesimerkin relevanssia aiheen kannalta, etenkin kun hän heti itse perään korostaa, että parisuhdemarkkinoilla palveltaisiin vain yhtä asiakasta kerrallaan. Marketeissa kenenkään ei tarvitse olla mustasukkainen, jos joku toinenkin käyttää samaa markettia.

  Tosin Laurénin käsitys, että “Homo sapiens yleensä pyrkii pariutumaan vain yhden henkilön kanssa (kerrallaan)”, on virheellinen. Kyllä se usean suhteen pyörittäminen yhtäaikaa on tyypillistä etenkin alfauroksille, joilla naisia riittää. Naisilla taipumus, johtuen esim. e.e.maan mainitsemista seikoista, ei ole yhtä suuri. Koska moniavioisuus aiheuttaa yhteiskunnallista rauhattomuutta (iso joukko nuoria miehiä jää ilman naista; monet muslimimaat ovat hyvä käytännön esimerkki), niin sitä pyritään yhteiskunnallisesti rajoittamaan. Luontainen vietti siihen on kuitenkin olemassa.

  Ruso tosin haluaisi moniavioisuuden olevan laillista Suomessakin.

  Asiaa olisi varmaan paras lähestyä empiirisesti: Kuinka moni varakas nainen seurustelee tai on naimisissa persaukisen miehen kanssa? Jamaikan rantagigolot ovat vähän eri kuvio, siihen tuskin on syytä tässä paneutua, vaan hakisin aitoja molemminpuolisia suhteita? Varmaan jokunen esimerkki löytyy, mutta tuskin kovin monta. Entä kuinka moni varakas mies seurustelee tai on naimisissa persaukisen naisen kanssa? Varmasti huomattavasti useampi.

  Pariutumismarkkinat eivät toimi samalla tavalla naisille ja miehille. Sukupuolet ovat niillä epäsymmetrisessä asemassa.

 9. H-R Laurén 16.6.2010 klo 20:20:

  Mä en kyllä 2010 -luvulla ihan kamalasti körttien raamatun tulkinnan ja rupisammakkojen varaan perustaisi käsitystä naisen luontaisesta yksiaviosuudesta. Raamatun Marioja ja rupisammakoita on kompleksisten tiede- ja uskonmiesten toimesta tulkittu ja karsittu niin reippain keinoin, että IPPC:n raportin hienosäätö on siihen verrattuna pelkkää kellojen helinää. On ollut joku kouristuksenomainen pakko todistaa, että nainen on luontaisesti yksiavionen ja täysin epäseksuaalinen olento. Lojaliteetti, yhteiskuntanormit ja aivojen kontrolloima sukupuolinen aktiivisuus toki vaikeuttavat toisenmoisten johtopäätösten vetoa, mutta noin niin kuin eläimellisellä / biologisella tasolla väitteenne taitavat olla pelkkää toiveajattelua.

  Siitä olen kuitenkin samoilla linjoilla, ettei itseään kunnoittava nykynainen kyllä shoppaile talousnakkeja SiWan alennuskorista, vaan matkaa peninkulmienkin taa hakemaan suoramyynnistä chorizoa -jos siihen on varaa. Näin on marjat.

 10. e.e.maa 16.6.2010 klo 20:41:

  Eiköhän tässä kaikki oleellinen ole jo tullut sanottua. Laurénia on kuitenkin varmuuden vuoksi oikaistava tämän verran: En toivo naisen olevan epäseksuaalinen olento millään tasolla. Trust me.

 11. H-R Laurén 16.6.2010 klo 20:57:

  P.S. Aivan turhaan nykymiehiä moititaan siitä etteivät uhraudu naisen eteen. Siis jos uutterasti ja keinoja kaihtamatta kerää sadan tonnin vaalikassan, palelee maakuntien toreilla myyden itseäán ja aatettaan, istuu jokaisessa kaavoituslautakunnassa, kahvittaa naisjaostoa ja kirjoittelee paikallisen marttaseuran kesäjulkaisuun tervehdyksiä.. vain päästäkseen joskus sellaiseen asemaan, että saattais olla nuori wannabe -julkkis vain tekstarin päässa. Siinä on kyllä hatun noston arvoinen ponnistus. Ritariksi melkein löisin moisen urhon. Kuka kehtasikaan väittää, että poliitikko saisi muita helpommin?