Lipsanen & Ruso

Soini ja Halla-ahon tuomio

Kaupunginvaltuutettu Jussi Halla-ahon (ps) uskonrauhatuomio pysyi ennallaan hovioikeudessa. En ole nähnyt hovioikeuden perusteluja ratkaisulleen, joten en tiedä, ovatko ne oleellisesti muuttuneet oikeusasteiden välillä (käräjäoikeuden tuomiostahan olin sitä mieltä, että Halla-aho sai tuomion kyllä aiheesta, mutta väärin perustein).

Ainakin Facebookissa jotkut ovat kummastelleet sitä, että Halla-aho kelpaa edelleen perussuomalaisten ehdokkaaksi. Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soinia pidetään epäjohdonmukaisena, koska hän on aiemmin sanonut (IS 17.2.09):

jos puolueen toiminnassa mukana oleva henkilö saa oikeudessa tuomion rasismista, hän saa lähtöpassit puolueesta

Nyt hän sanoo (HS 29.10.10):

nyt on kyseessä hovioikeuden tuomio ja seuraavaksi puhuu kansa

Nuo kaksi lausuntoa eivät kuitenkaan ole ristiriidassa, koska Halla-aho ei saanut tuomiota rasismista. Rasismiin viittasi syyte, jossa Halla-ahoa syytettiin kansanryhmää vastaan kiihottamisesta liittyen hänen Kaleva-lehteä parodisoineeseen somalilausuntoonsa. Tämä syyte kuitenkin kaatui molemmissa oikeusasteissa.

Islamin kritisoiminen ei ole rasismia, koska islam ei ole rotu.

Soini ei silti välty kaikelta epäjohdonmukaisuudelta. Voidaan perustellusti kysyä, miksi Halla-aho kelpaa nyt hovioikeuden tuomion jälkeen eduskuntavaaliehdokkaaksi, vaikka ei käräjäoikeuden tuomion jälkeen kelvannut eurovaaliehdokkaaksi. Mikäänhän ei käytännössä ole näiden tuomioiden välillä muuttunut.

Keskustelu

Yhteensä 3 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Soini ja Halla-ahon tuomio”

 1. Roope 31.10.2010 klo 13:32:

  Kaikki ei ole aina sitä, miltä yhden lähteen perusteella näyttää. Ilta-Sanomien toimittajat, etenkin Sanna Ukkola, olivat tuolloin kovasti suivaantuneita Halla-ahon heihin kohdistamasta kritiikistä. Iltapäivälehtijournalistien tahratonta kunniaa oli loukattu. Siksi Ilta-Sanomissa kehitettiin monia raflaavia otsikoita Halla-ahosta ja perussuomalaisista.

  Ja hyvinhän tuon netissä säilyvän jutun väite näkyy edelleen elävän, vaikka se oikaistiin muualla heti tuoreeltaan.

  “Ilta-Sanomien mukaan Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini on valmis erottamaan Jussi Halla-ahon puolueesta, jos tämä saa tuomion blogikirjoitustensa takia. Soini kummeksuu Ilta-Sanomien Halla-aho uutisointia.

  Soini ei allekirjoita erottamispuheita.

  – Halla-aho ei ole edes Perussuomalaisten jäsen, joten miten minä voisin hänet erottaa, Soini kummastelee.

  Halla-aho pääsi Helsingin kaupunginvaltuustoon Perusuomalaisten listoilta. Puoluekannaltaan hän on kuitenkin sitoutumaton.

  – Puolueesta erottamisesta vastaa ylipäätään puoluehallitus, Soini tarkentaa.”
  YLE: Soini kummeksuu erottamispuheita 17.2.2009
  http://yle.fi/uutiset/alueelliset_uutiset/uusimaa/2009/02/soini_kummeksuu_erottamispuheita_552224.html

  “Soini oli kommentoinut rasistiseksi moitittua Facebook-ryhmää, mutta jälkikäteen “haastatteluun” oli ympätty minun nimeni ja otsikoksi kehitetty “Timo Soini: Rikostuomio toisi potkut Halla-aholle”.”
  Jussi Halla-aho: “It’s raining shit, Halla-lujah!” 17.2.2009
  http://www.halla-aho.com/scripta/its_raining_shit_halla-lujah.html

  “Voidaan perustellusti kysyä, miksi Halla-aho kelpaa nyt hovioikeuden tuomion jälkeen eduskuntavaaliehdokkaaksi, vaikka ei käräjäoikeuden tuomion jälkeen kelvannut eurovaaliehdokkaaksi. Mikäänhän ei käytännössä ole näiden tuomioiden välillä muuttunut.”
  – Niko Lipsanen

  Oikeudenkäynti oli syksyllä, keväällä ennen ehdokasvalintoja tuli vasta syyte. Timo Soinin oman kertoman mukaan syyte ei kuitenkaan vaikuttanut Halla-ahon eurovaaliehdokkuuden hylkäämiseen.

  Tuomioiden välillä on muuttunut ainakin se, että Halla-aho on liittynyt puolueeseen. Silläkin voi olla vaikutusta, että Halla-ahon langettavia jumalanpilkkatuomioita on arvosteltu julkisuudessa melko lailla yksimielisesti (esim. äskeinen Pressiklubi).

 2. Niko Lipsanen 1.11.2010 klo 10:04:

  Lehdet uutisoivat pieleen, se on toki tunnettua. Lienee mahdollista, että niin on käynyt tässäkin.

  Tuo viimeisessä kappaleessa nostamani ristiriita silti pysyy. En näe olennaisena sitä, että Halla-aho on välillä liittynyt puolueeseen – kelpasihan hän sitoutumattomana ehdokkaana kunnallisvaaleihinkin.

  Tuomiosta käydyllä keskustelulla varmaan sitten jo onkin merkitystä.

 3. Roope 1.11.2010 klo 23:10:

  On tuo puolueeseen liittyminen sikäli olennaista, että Soinin mukaan eurovaaliehdokkuutta ei hyväksytty Halla-aholle puolueen ulkopuolelta kerätyn nimilistan vuoksi. Halla-aho ei kuitenkaan lähtenyt eurovaaleihin tuolta omalta listalta, vaan päätti pysyä sitoutumattomana perussuomalaisissa. Nykytilanne näyttäisi varsin erilaiselta, jos Halla-aho olisi toissa keväänä päättänyt jättää perussuomalaiset.

  IS: Halla-aho ei lähdekään ehdolle eurovaaleissa 27.4.2009
  http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1679043