Lipsanen & Ruso

SDP, edustuksellisen demokratian pelastus?

Jouni Backman (sd) on huolissaan edustuksellisen demokratian uskottavuudesta. Hyvä, sitä tuleekin varjella. Uhkana on Backmanin mukaan poliittisten toimijoiden näköalattomuus. Aina toisinaan itselläni on sama fiilis. Miksi kannattaa äänestää, jos ei koe voivansa vaikuttaa.

Sanavalinnoissaan Backman menee kuitenkin pahasti metsään: ”Jos ministeri toisensa perään kertoo, että ei pysty vaikuttamaan edes valtionyhtiöiden toimintaan tai yliopistojen toimipaikkaratkaisuihin, puhumattakaan tasaverokehityksestä, niin kansalaiset kysyvät aiheesta, miksi äänestää.”.

Toisin sanoen Backmanilla on mielipide viittaamiinsa aiheisiin, hän olettaa relevanttien ministereiden olevan hänen kanssaan samaa mieltä ja samalla kuitenkin voimattomia tai kyvyttömiä. Toinen mahdollisuus on, että Backmanin tarkoittamat ministerit ovatkin eri mieltä.

Backmanin sanojen perusteella edustuksellisella demokratialla on siis kaksi mahdollista uhkaa. Joko se, että Backman itse tai hänen vertaisensa eivät ole ministereinä tai se, että nykyiset ovat väärää mieltä. Molemmat vaihtoehdot voidaan kiteyttää samaksi ajatukseksi, jonka mukaan SDP:n tulisi olla vallassa. Muu on edustuksellisen demokratian uhka.

Röyhkeää puhetta.

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “SDP, edustuksellisen demokratian pelastus?”

  1. juge 6.12.2010 klo 18:59:

    melko erikoiset päätelmät vedit. Ei juolahtanut mieleen se ilmeisin? Ministeri toisensa jälkeen on sanonut ettei voi vaikuttaa milloin mihinkin, eniten näihin on kai vastaillut Häkämies. Yksi lopputulema tällaisesta voi tietysti ihmisillä olla se, että mitäpä sitä äänestämään jollei edes ministerit voi päättää olennaisista asioista.