Lipsanen & Ruso

Seuraava presidentti tärkein pitkään aikaan

Kymmenen vuotta vanhaa perustuslakia ollaan tarkistamassa presidentinvaltaoikeuksien osalta. Vallan karsimisen taustalla on eritoten Kekkosen ajan traumat. Vanha perustuslaki salli nimittäin myös säästeliään vallankäytön. Kupletin juoni on yksinkertainen: vallan tulee olla parlamentaarisessa kontrollissa. Tie on ollut kivinen.

Itse olen ehdottanut koko instituution lakkauttamista perinteisessä muodossaan, jolloin valtakunnan ykköseksi tulisi parlamentin puhemies.

Perustuslakiuudistuksen myötä voidaan puhua jokseenkin vallattomasta presidentistä. Haasteena seuraavalla viranhoitajalla on tehdä muodollisesti vallattomasta merkityksellinen. Tehtävä ei ole helppo ja saappaat ovat näin ollen suuret.

Eräs facebook-kaverini kertoi statuksessaan olevansa ”pähkinöinä” Pekka Haavistosta. Hän äänestäisi tätä, jos pressalla olisi valtaa.

Juuri vallattomuuden takia seuraavat vaalit ovat kuitenkin erityisen tärkeät. Seuraava presidentti asettaa nimittäin vallattomuuden standardin vuosiksi eteenpäin. Heikosta valinnasta saattaa seurata jälleen perustuslaintarkistus, jonka asialistalla on sitten instituution lakkauttaminen tarpeettomana.

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Seuraava presidentti tärkein pitkään aikaan”

  1. Petri Kaivanto 19.2.2011 klo 7:35:

    Samasta asiasta:
    http://kaivanto.blogspot.com/2010/12/uudenvuodenpuhenyarstal-2011.html

    Presidentin hinnalla saataisiin sitovat kansanäänestykset:
    http://jounijokela.puheenvuoro.uusisuomi.fi/57732-muutos-2011-muutoksen-hinta