Lipsanen & Ruso

Yle ja monikulttuurisuus

Timo Kontio, SDP

Kansanedustaja James Hirvisaari (ps) haukkui äskettäin toimittajat ja vaati nykymuotoisen Ylen lakkauttamista (ESS 21.9.11).

Olen kirjoittanut Yleisradiosta tässä blogissa jo useamman kerran (rahoitus, riippumattomuus, tehtävä, kilpailu, siirtyminen ostopalveluihin), ja olin jättää tämän kerran väliin. Tulin toisiin ajatuksiin luettuani joitakin kommentteja tähän Hirvisaaren tapaukseen. Esimerkistä käyköön demarinuorten puheenjohtajan Timo Kontion (kuvassa) blogikirjoitus Hirvisaari jätti taas läksynsä lukematta.

Hirvisaaren pointti siis oli, että koska Ylen säännöissä määrätään Ylen tehtäväksi edistää monikulttuurisuutta, ei sitä pitäisi tukea valtion varoista. Pointti on validi: julkisen vallan mediakoneistoa ei pidä valjastaa tiettyjen poliittisten päämäärien ajamiseen.

Timo Kontio vastaa Hirvisaarelle, ettei Yleä rahoiteta verovaroin, vaan vapaaehtoisella lupamaksulla. Onhan se vapaaehtoinen, en minäkään sitä maksa. Se on kuitenkin lainsäädännön kautta määrätty maksu, joka on maksettava, jos omistaa televisiovastaanottimen – katsoi sitten Ylen ohjelmia tai ei.

Kontion argumentti on kuin väittäisi arvonlisäveroa vapaaehtoiseksi maksuksi. Sitähän ei tarvitse maksaa, jos ei osta mitään. Ei tuloveroakaan tarvitse maksaa, jos ei ansaitse mitään.

Kontio antaa itsekin oivan vastaesimerkin blogimerkintänsä kommenteissa:

Minä en ole samaa mieltä Homma-foorumin pääsisällön kanssa, mutten silti vaadi sitä lakkautettavaksi. En pidä kaikkea YLEn tuotantoa oman arvomaailmani mukaisena, mutta sen olemassolo on silti perusteltu. Ja juuri tätä on sananvapaus.

Jos Hommaforum rahoitettaisiin kaikilta netinkäyttäjiltä kerättävällä laajakaistamaksullla, millä tietystikään ei rahoitettaisi muita nettisivustoja, niin vertaus osuisi kohdalleen. Näin ei kuitenkaan ole. Eikä Hirvisaari varsinaisesti edes vaatinut Ylen lakkauttamista. Hänelle sopisi hyvin, että Yle jatkaisi toimintaansa kansalaisten vapaaehtoisella tuella. Tämä lienee se tapa, jolla esimerkiksi Kontion mainitsema Hommaforum rahoitetaan.

Kontiolla on erikoinen käsitys sananvapaudesta. Totta kai Yle saa käyttää sananvapauttaan, kunhan kerää tulonsa niiltä tahoilta, jotka sen suostuvat vapaaehtoisesti maksamaan. Ei se ole sananvapautta, että myös muiden kanavien katselijat joutuvat maksamaan Ylen tuotannosta.

Siitä, että Kontio korostaa lupamaksun vapaaehtoisuutta, voisi kuvitella, että hänkin pitäisi tilannetta ongelmallisena, jos maksusta tulisikin pakollinen kaikille tai jos se siirrettäisiin verotukseen. Jotenkin en usko, että se Kontion näkemystä hetkauttaisi. Hänkään ei sinänsä kiistä, etteikö monikulttuurisuuden edistäminen olisi poliittinen päämäärä.

Kontion toinen täky on, että monikulttuurisuuden ymmärtäminen kuuluu myös peruskoulujen toimenkuvaan. Hän kysyykin:

Pitäisikö myös peruskoulun julkinen rahoitus ja tuki lakkauttaa Hirvisaaren mielestä?

En tiedä Hirvisaaren kantaa, mutta ei peruskoulunkaan pidä olla minkään ideologian äänitorvi. Pelkkä “ymmärtäminen” tosin ei välttämättä sitä tarkoita. Monikulttuurisuus on asia, jota on syytä ymmärtää siinä missä muitakin yhteiskunnallisia ilmiöitä. Ymmärtäminen ei kuitenkaan saa tarkoittaa kritiikitöntä kannattamista, vaan ilmiöstä on yhtälailla ymmärrettävä myös sen varjopuolet. Jos peruskoulussa halutaan kasvattaa oppilaita kannattamaan yhteiskunnan muuttamista entistä monikulttuurisemmaksi, niin se on tietystikin poliittinen päämäärä. Sellaisten edistäminen ei kuulu peruskoulun tehtäviin.

Kuvan Timo Kontiosta otin ulkopoliittisessa vaalipaneelissa 30.3.2011.

Keskustelu

Yhteensä 4 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Yle ja monikulttuurisuus”

 1. ruso 24.9.2011 klo 15:57:

  monikulttuurisuutta on turha vastustaa tai kannattaa. me ollaan monikulttuurisia joka tapauksessa.

 2. Niko Lipsanen 24.9.2011 klo 18:34:

  Eli sinunkin mielestäsi vaatimukset monikulttuurisuuden tukemisesta pitäisi poistaa Yleisradioon liittyvistä säännöstöistä?

  Kyse on tässä vähän samasta kuin verotuksessa: sitäkin on ollut aina (ainakin niin kauan kuin valtioitakin) ja varmaan tulee olemaan jatkossakin. Silti on mielekästä keskustella sen tasosta: halutaanko sitä enemmän vai vähemmän ja miten sitä halutaan kohdistaa? Sama juttu monikulttuurisuuden kanssa, ja yhteistä verotuksen kanssa on myös se, että siinäkin kansalle on varattu maksajan osa.

 3. ruso 25.9.2011 klo 12:13:

  nojoo, mut aivan yhtä turhaan se james (!) jaksaa näistä paasata…

 4. Maik 16.12.2011 klo 11:11:

  “Timo Kontio vastaa Hirvisaarelle, ettei Yleä rahoiteta verovaroin, vaan vapaaehtoisella lupamaksulla.”

  Tämäkin tilanne taitaa olla nyt muuttumassa, YLE -maksua alkaa pukkamaan ulosoton uhalla.