Lipsanen & Ruso

Karvaturrit rafloihin

Eräässä facebook-keskustelussa puitiin koirien ravintolakelpoisuutta. Todettiin, että laitonta on. Eräs viittasi allergiaansa, toinen puhui opaskoirien puolesta ja kolmas kauhisteli villiä rakkia ravintolassa.

Ihmettelin tuossa keskustelussa, miksi ravintoloitsija ei itse voi päättää, millaista palvelua tarjoaa. Asiakas puolestaan päättää, millaista palvelua halutaan. Allerginen voi valita koirattoman. Koiran kanssa kulkeva voi valita karvakumppaniin myönteisesti suhtautuvan ravintolan.

Kuin tilauksesta asia korjaantuu.

Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry kiteyttää asian ytimen: ”On hyvä asia, että toiminnanharjoittaja voi itse päättää asiasta liikeidean mukaisesti.”

Puolestani samaa logiikkaa voisi soveltaa myös ravintolatupakointiin.

Keskustelu

Yhteensä 8 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Karvaturrit rafloihin”

 1. Niko Lipsanen 20.12.2011 klo 23:28:

  Kirjoittelin samasta aiheesta tuolla toisen blogini puolella silloin, kun tämä oli vielä ehdotuksen asteella. Hyvä juttu tosiaankin!

  Kahvila- tai ravintolayrittäjälle on jo puoli voittoa, kun koiran ansiosta potentiaalinen asiakas saa itsensä liikkeelle kotisohvaltaan. Koira kun on pakko lenkittää useamman kerran päivässä. Toinen puoli on sitten se, että potentiaali pitää saada realisoitua asiakkuudeksi saamalla kyseinen henkilö koiransa kanssa sisään ja ostamaan jotakin.

 2. Pekka P. 21.12.2011 klo 0:42:

  Tupakointi ravintoloissa sopii minulle, jos ja kun tarjoilijoille ei tarvitse tarjota valtion/kuntien/kelan mitään turhia syöpähoitoja, sairaspäivärahoja tai työkyvyttömyyseläkkeitä. Maksaja määrätköön näissä jutuissa.

 3. ruso 21.12.2011 klo 8:49:

  Ja samalla logiikalla moni urheilulaji tulisi kieltää, jääkiekko suorastaan ensi tilassa.

 4. ruso 21.12.2011 klo 8:52:

  Sitä paitsi joku joskus väitti tupakkaveroin kerättävän enemmän varoja kuin niistä oletettavasti aiheutuviin haittoihin menee ja siis maksaja määrätköön. nimim. tupakoimaton

 5. Kumitonttu 21.12.2011 klo 10:01:

  Paras veronmaksaja on alkoholia käyttävä tupakoitsija, koska he kuolevat nuorempina.

 6. Ruso 21.12.2011 klo 13:59:

  …joka ajaa amerikanraudalla ja tienaa hyvin…

 7. Kuntsa 29.12.2011 klo 0:02:

  Nämä tupakkaverovertailut on tehty maissa, joissa sairaseläkkeet, leskeneläkkeet sun muut rahoitetaan ihan eri mallilla kuin Suomessa. Lisäksi tupakkavero on edelleenkin tupakkavero, ei maksu. Mun piikkini ei edelleenkään sulkeudu, vaikka tupakkavero kuluisi loppuun, vaan niitä itse tai ammattinsa kautta tautinsa hankkineita luusereita ja niiden kläppejä hyysätään edelleen.

  Markkinatalous ei edelleenkään toimi niin, että siellä sääntelyn reunalla päästetään muutama epäsosiaalinen kusipää tai joku muu ruso vetämään välistä. Ihmisiä ei saa tahallaan tappaa työhön, vaikka siellä hikipajassa tai missä lienee kapakissa olisikin innokkaita tarjokkaita jonoksi asti.

 8. ruso 29.12.2011 klo 11:52:

  Kyse on rajanvedosta.

  Esimerkiksi ihmisten on työssä käydäkseen pakko liikkua kaupungilla. Saasteet ja pöly aiheuttavat x kuolemaa vuosittain. Kuntsalaislogiikan mukaan se on kyseenalaista koska “Ihmisiä ei saa tahallaan tappaa työhön, vaikka siellä hikipajassa tai missä lienee kapakissa olisikin innokkaita tarjokkaita jonoksi asti.” Kynttilätkin ovat sisäilmaan aiheutuvien saasteiden vuoksi syytä kieltää.

  Itse luottaisin tässäkin ihmisten omaan harkintaan, avoimeen tietoon ja tutkimukseen (=valistus) ja tosiaan siihen markkinatalouteen. Olkoon tämä sitten epäsosiaalista kusipäisyyttä. Haittaveroin voidaan tasapainottaa haitoista muille aiheutuvat kustannukset.