Lipsanen & Ruso

Pitääkö kansanmurhan kiistäminen kieltää lailla?

Armenian ja Turkin raja

Ranskan ja Turkin välille on kehkeytynyt diplomaattinen kiista Ranskan hyväksyttyä lain, jolla kielletään ensimmäisen maailmansodan aikana Turkissa tapahtuneen armenialaisten kansanmurhan kiistäminen (VU 24.1.2012).

Kysymys on monitahoinen. Se tuskin on epäselvää, etteikö Turkissa olisi tuolloin tapettu suuri määrä armenialaisia. Länsimaissa on melko suuri yksimielisyys myös siitä, että kyseessä oli kansanmurha. Tämä on myös minun käsitykseni tapahtumista.

Se, mitä menneisyydessä on tapahtunut ja mitä ei, ja millä nimellä näitä tapahtumia pitäisi kutsua, on kuitenkin enemmän historialliseen tutkimukseen kuin lainsäädäntätoimeen kuuluva asia. On varsin ongelmallista, jos historiallisista tapahtumista pitää määrätä lailla. Näin on kuitenkin tehty ennenkin: juutalaisten toisen maailmansodan aikana tapahtuneen kansanmurhan eli holokaustin kieltäminen on laitonta useissa eri maissa, muun muassa Ranskassa.

Jos holokaustin kiistäminen on kiellettyä, on johdonmukaista kieltää myös armenialaisten kansanmurhan kieltäminen. Avoimeksi kuitenkin jää, mihin vedetään raja: mitkä kaikki tapahtumat on syytä määritellä lainsäädännön tasolla kansanmurhiksi ja siten lain suojalla kiistattomiksi?

Minusta historiallisten tapahtuminen vahvistaminen tai kiistäminen ei kuulu lainsäädännön piiriin. Siksi Ranskan pitäisi ennemminkin poistaa laista myös holokaustin kieltämisen kriminalisointi. Koska näin tuskin ollaan tekemässä, on sitten parempi olla johdonmukainen, ja tehdä laittomaksi myös armenialaisten kansanmurhan kieltäminen.

Ranskan päätös oli johdonmukainen, ja siksi oikea, vaikkakaan ei paras mahdollinen.

Artikkelin kuva on Armenian ja Turkin rajalta, joka on yhä edelleen suljettu. Kuvassa näkyy turkkilaisten vuorenrinteisiin kirjoittamia tekstejä, jotka näkyvät Armenian puolelle. En tiedä, mitä niissä sanotaan, mutta todennäköisesti jotakin propagandaa. Otin kuvan 25.5.2009.

Keskustelu

Yhteensä 3 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Pitääkö kansanmurhan kiistäminen kieltää lailla?”

  1. ruso 24.1.2012 klo 21:04:

    niin, historiallisen debatin kielto on erikoista – olivat historialliset käsitykset kuinka perusteettomia tahjansa. Ajatuksena lienee, että ilmeisetn vääryyksien kiistäminen on kansankiihottamista. Siitä tosin lienee jo Ranskassakin lainsäädäntöä.

  2. ruso 25.1.2012 klo 8:46:

    aihe on sukulainen virallisille anteeksipyynnöille, joista kirjoitin aikoinaan: http://lr.domnik.net/2007/10/viralliset-anteeksipyynnot/

  3. Niko Lipsanen 16.2.2012 klo 23:12:

    Samaan sarjaan menee tämä Jean-Marie Le Penin tuomio (HS 16.2.12), vaikka siinä ei kansanmurhasta kyse olekaan.