Lipsanen & Ruso

Halpabussit murtavat Matkahuollon kartellin

Halpabussifirma Onnibus Oy liikennöi tällä hetkellä väliä Tampere–Pori, joka vapautui kilpailulle vuoden alusta alkaen. Suosio on ollut niin suurta, että nyt vuorojen määrää lisätään. Eikä mikään ihme: lippujen hinnat alkavat kolmesta eurosta.

Onnibus pyrkii laajentumaan maanlaajuiseksi halpabussifirmojen verkostoksi. Nyt yhtiö hakee liikennöintilupia myös suurten kaupunkien väleille Helsingistä Turkuun ja Tampereelle. Matkahuoltokartellin yksinoikeudet pitävät bussit poissa Turun, Tampereen ja Hämeenlinnankin keskustoista, mutta tarkoitus on kiertää tämä luovasti ajamalla bussit Tampereella Hervannan kautta Linnainmaalle ja Turussa Kupittaan kautta Raisioon.

Halpabussit ovat erittäin tervetullut lisä suomalaiseen joukkoliikenteeseen. Niiden ansiosta joukkoliikenne pystyy vihdoin kilpailemaan tehokkaasti myös henkilöautoilua vastaan. Linjaluvat eivät siksi saa kaatua siihen, että suojellaan kartelliliikennöitsijöiden etuja.

Onnibus on ilmoittanut tavoitteekseen tarjota edullisia yhteyksiä kaupunkien keskustoista keskustoihin. Tampereen ja Turun lähiöiden kiertely ei siten liene yhtiön strategian mukaista, vaan pakon edessä tehty ratkaisu. Toisaalta, mahdollista on, että halpojen hintojen ohella juuri siitä tulee menestystekijä. Moni varmaan on iloinen vaikkapa suorasta pikavuoroyhteydestä Hervannasta Helsinkiin.

Entä jos halpabussit eivät tulisi Helsingissäkään keskustaan? Voisin kuvitella, että Helsingin ruuhkissa seisominen on merkittävä kustannustekijä: polttoainetta kuluu, kuljettajan palkka juoksee ja kalustoa tarvitaan enemmän bussien kääntöaikojen pidentyessä. Iso osa matkustajista tulee kuitenkin keskustaankin jostakin muualta päin kaupunkia. Kun he joka tapauksessa joutuvat käyttämään paikallisliikennettä, niin samallahan he voisivat mennä keskustan sijaan jollekin kaupungin reunan juna- tai metroasemalle ja hypätä halpabussiin sieltä.

Myös Helsingin kaupungille olisi etu, jos osa kaupunkiin tulevista busseista jäisi vähän reunemmalle. Keskusta on tarpeeksi ruuhkainen jo valmiiksi. Kaupunki voisi edistää tätä rakentamalla halpabussiterminaalit esimerkiksi Huopalahteen ja Itäkeskukseen. Itse terminaalin ei tarvitsisi olla kuin muutama lähtölaituri. Sen kummempia fasiliteettejä halpabussit tuskin tarvitsevat. Huopalahti ja Itäkeskus olisivat sopivat sijainnit terminaaleille, koska niihin pääsee kätevästi junilla ja metroilla eri puolelta kaupunkia, ja Jokeri taas yhdistää ne toisiinsa.

Toinen vaihtoehto voisi olla halpabussien yhteistyö Ikean kanssa. Porista Tampereelle tulevista vuoroista osa on tarkoitus jatkossa jatkaa Tampereen Ikeaan. Ehkä näin voisi tehdä pääkaupunkiseudullakin? Tampereelta tuleva bussi voisi ajaa ensin lentokentälle ja koukata sen jälkeen Tikkurilan ja Puistolan asemien kautta Vantaan Ikeaan. Palveltua tulisi niin lentomatkustajat kuin Helsingin ja Vantaan suuntiin junilla matkustavatkin. Ne, jotka haluavat säästää jokaisen euron, voisivat mennä Ikeaan asti ja sieltä Ikean ilmaisilla busseilla keskustaan.

Turusta tuleva bussi voisi ajaa Espoon Ikean kautta lentokentälle pysähtyen matkalla jollakin Helsingin puolen juna-asemalla.

Uskoisin tuollaisen ratkaisun hyödyttävän Ikeaakin. Se, että Ikea-tavarataloista muodostuisi joukkoliikenteen solmukohtia olisi varmasti suurempi hyöty heille kuin haitta siitä, että vapaamatkustajat käyttäisivät Ikean ilmaisia busseja vain päästäkseen halpabussien kyytiin. Ilmaisbussien määrää pitäisi varmasti lisätä, mutta kannattaahan se, jos sillä saa lisää asiakkaita.

Linja-autoliikenteen kilpailun vapautuessakin kaupungeilla ilmeisesti on edelleen mahdollisuutensa määrätä, mitä reittejä bussit niiden alueella saavat käyttää ja missää ottaa ja jättää matkustajia. Toivottavasti kaupunki ei käytä tätä kuitenkaan keinona estää uusia, luovia reittiratkaisuja. Ennemmin kaupungin kannattaa lähteä mukaan tarjoamaan vaihtoehtoja esimerkiksi edellä esittämieni halpabussiterminaalien muodossa.

Halpabussit ovat todellinen mahdollisuus nostaa joukkoliikenteen osuus liikenteestä kasvuun. Ne voivat tehdä bussiliikenteelle saman, minkä halpalentoyhtiöt ovat tehneet lentoliikenteelle.

Keskustelu

Yhteensä 7 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Halpabussit murtavat Matkahuollon kartellin”

 1. Niko Lipsanen 2.3.2012 klo 14:51:

  Halpabussit ovat erinomainen esimerkki siitä, kuinka markkinatalous tuottaa parempia ratkaisuja kuin sääntelytalous. Kartelliyhtiöt ovat nostaneet hintojaan vuodesta toiseen ja entistä enemmän matkustajia on siirtynyt busseista ja junista autoihin. Kun tilaa avataan kilpailulle, niin bussit nousevat taas kilpailukykyisiksi vaihtoehdoiksi henkilöautoja vastaan.

 2. Niko Lipsanen 3.3.2012 klo 16:18:

  Onnibus (@onnibus_fi) tviittasi pari aiheeseen liittyvää kommenttia.

  Ensimmäinen:

  @lehtovitra @nlipsane kotitehtävä: bussin liikennöinti koostuu kolmesta palasesta: linjakm, linjatunti ja autopäivä…

  Ja toisessa tuli jo lukujakin:

  @lehtovitra @nlipsane linjakilometrin hinta n. 0,80 €, linjatunnin n. 32 € ja autopäivän n. 164 €, paljonko täytyy kerätä lipputuloja?

  Tuosta voi sitten itse kukin laskeskella kannattavuutta.

 3. Timo 3.3.2012 klo 18:55:

  Linjakilometrin, linjatunin ja autopäivän kustanuksen muodustmiseen kun vielä saisi tarkennusta.
  Mista kuluista esim. kilometrikustannus koostuu?

  Auto ajaa tunnin: 32 €
  Kilometrejä tulee 60 km => 48 €
  Autopäivä/8 => 164/8= n. 20 €
  Yhteensä: 32+48+20= 100 €
  Maksu 3 €
  ==> 33 maksavaa makustajaa riittää kattamaan em. kulut.

 4. Mikko Laaksonen 4.3.2012 klo 6:56:

  Linjakilometri, linjatunti ja auto/vaunupäivä ovat UITP:n (kansainvälinen joukkoliikenneliitto) suosittelema tapa laskea joukkoliikenteen kustannuksia.

  Linjakilometri = kilometriperusteiset kustannukset: polttoaine, huollot, jne
  Linjatunti = kuljettajan palkka sivukuluineen ja sijaisineen
  Auto/vaunupäivä = bussin kuoletus / liikenteessä olopäivä, muut mahdolliset vuosi/päiväkustannukset (esim. vakuutukset, hallintokulut, varikko).

  Laskentatapa vaihtelee vähän tapauksittain.

 5. Monopolimies 4.3.2012 klo 10:54:

  Linja-autoliiton vanhat ja suurimmat monopoliyritykset ovat erikoisessa asemassa. Keskustelua ja tilannetta seuraavana voi todeta sen, että he ovat sodassa paitsi raideliikennettä, taksiliikennettä niin myös jopa toisia bussiyrittäjiä vastaan.

  Herää kysymys: Minkä ihmeen vuoksi tällaisen yksinoikeusmallin on annettu jatkua vuosikymmeniä asiakasta ja kuntia kyykyttäen! Hyvä Onnibus! Vihdoin viisautta Suomen joukkoliikenteeseen. Myös VR:n häikäilemätön monopoliasema pitäisi saada murtumaan!

 6. Niko N 25.3.2012 klo 0:53:

  Tietääkö joku miksi tällaista liikennöintilupaa pitää erikseen hakea? Luulin että kuka tahansa saisi perustaa yrityksen, ostaa bussin, mainostaa ja ryhtyä ajamaan.

 7. höööks 10.7.2014 klo 20:30:

  Olettekos jo tutustuneet bussien hintavertailuun?

  http://www.halvinbussi.fi/