Lipsanen & Ruso

Pikkukauppojen tappajat taas liikkeellä

Pienet ruokakaupat halutaan laittaa entistä tiukemmille. Pellervon taloustutkimuksen tänään julkaiseman raportin mukaan ehdotus III-oluen myynnin kieltämisestä ruokakaupoissa laskisi lähimyymälöiden ja elintarvikekioskien myyntiä 15 prosentilla. Lakkautusuhan alle joutuisi noin tuhat pientä ruokakauppaa ja kaksi tuhatta työpaikkaa (PTT:n tiedote 6.3.12, raportti 7.3.12).

Tilanteesta hyötyisi Alko, jonka olutmyynti moninkertaistuisi. Demareille ajatus yksityisten ruokakauppojen tulojen leikkaamisesta ja siirtämisestä valtion monopoliyhtiölle saattaa olla ideologisesti houkutteleva. Ajatuksen takanahan on peruspalveluministeri Maria Guzenina-Richardson (sd). Lähipalveluiden säilymisen kannalta ehdotus olisi kuitenkin tuhoisa.

Päivän toinen pikkukauppoja vastaan suunnattu esitys tulee Päivittäistavarakauppa PTY ry:n puheenjohtajalta Osmo Laineelta. Hän haluaisi Alkon perustavan shop-in-shop-ratkaisulla toimivia minimyymälöitä ruokakauppojen sisään. (TalSa 7.3.12). Vaikka uutisen mukaan tämä mahdollistaisi Alkon vaikka joka kauppaan, niin on kuitenkin epärealistista ajatella, että tuollainen ratkaisu olisi toteutettavissa pienissä lähikaupoissa. Ehdotus johtaisi vain siihen, että suuremmat kaupat, joissa tuollainen minialko olisi, hyötyisivät asiakkaiden siirtyessä niihin.

Samaan tapaan vaikuttaa myös Alkon nykyinen kauppapaikkakäytäntö. Suomen 345 Alkosta yli sata sijaitsee tavaratalojen, kauppakeskusten tai suurimpien super- ja hypermarkettin yhteydessä (luvut Pellervon raportista). Ruokakauppojen sisällä toimivat Alkon minimyymälät laajentaisivat tästä saatavat edut asiakasvirtojen kohdentumisessa useampien kauppojen saataville, mutta toisaalta laittaisivat pienimmät lähikaupat entistä ahtaammalle.

Pieniä ruokakauppoja vastaan toimii myös joitakin vuosia sitten määrätty rajoitus myydä olutta ja muita mietoja alkoholijuomia kaupoissa vain suurille super- ja hypermarketeille parhaiten sopivana ajankohtana klo 9–21 välillä. Pienten kauppojen merkittävä kilpailuetu sijainnin ohella on se, että ne pystyvät kustannustehokkaammin pitämään ovensa auki myös aikaisin aamulla ja myöhään illalla. Tätä etua rapauttaa kuitenkin tehokkaasti se, että sellaisen tärkeän volyymituotteen kuin oluen myynti on juuri niinä aikoina kiellettyä.

Yksi harvoista sääntelytoimenpiteistä, joka on toiminut pienten kauppojen hyväksi, oli aikaisempi suurten kauppojen sunnuntaiaukioloja rajoittanut säädös. Siksi sitä onkin merkittävästi lievennetty. Nyt isotkin marketit saavat olla auki sunnuntaisin klo 12–18. Pienten kauppojen kilpailuetu rajoittuu siksi ainostaan aamu- ja ilta-aikaan.

Oikeastaan on pieni ihme, että Suomessa ylipäänsä vielä on pieniäkin ruokakauppoja, vaikka valtiovalta ja suurten kauppojen etuja ajavat keskusjärjestöt kaikin mahdollisin keinoin pyrkivätkin niiden toimintaa rajoittamaan.

Keskustelu

Yhteensä 3 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Pikkukauppojen tappajat taas liikkeellä”

 1. e.e.maa 8.3.2012 klo 12:14:

  Hyvä kirjoitus taasen Nikolta.

  Osmo Laineen idea voisi toimia, jos jokainen kauppias saisi halutessaan perustaa myymälänsä sisään Alko shop-in-shopin haluamallaan valikoimalla ja provikalla myynnistä.

  No sehän ei tietenkään käy, koska (ja tähän lätinää Alkon vastuullisuudesta).

 2. Niko Lipsanen 9.3.2012 klo 6:03:

  Jossakin aikaisemmassa versiossa tuosta samasta asiasta muistaakseni vaadittiin, että noin minialkoissa pitäisi olla töissä Alkon myyjä, joka vastaisi vain ja ainoastaan alkoholimyynnistä. Ainakin jos tuota vaaditaan, niin silloin mahdollisuus on vain suurilla kaupoilla.

  Jos kauppias voisi hoitaa shop-in-shopin kaupan oman henkilökunnan voimin, niin se muuttaisi tilannetta merkittävästi. Tosin mikä sitten enää erottaisi sen kaupan omasta viinahyllystä paitsi se, että tuotot menisivät Alkolle?

 3. e.e.maa 9.3.2012 klo 10:14:

  Ero olisi lähinnä se, että Alko voisi säilyttää pöhöttyneen organisaationsa.

  Vähän menee asian sivusta, mutta toi noiden valtion monopolien “vastuullisuus” on niin kaksinaamaista, että pakko tälläkin forumilla siitä purnata.

  Alkon nettisivuilla lukee: “Lukuisat tutkimukset osoittavat, että alkoholin kokonaiskulutuksella on suora suhde alkoholihaittojen määrään: mitä enemmän alkoholia kulutetaan, sitä suurempia haittoja aiheutuu.”

  Samalla sivustolla toisaalla: “Alkon myymälälle haetaan liikepaikkaa, joka on asiakkaiden näkökulmasta tarkasteltuna hyvällä liikepaikalla: riittävät pysäköintipaikat ja sijainti asiointireitin varrella, hyvä näkyvyys.”

  Onko tässä mitään ristiriitaa?

  Vielä pahempi on mun mielestä RAY, mutta sitten mennään jo niin paljon asian sivuun, että annetaan olla.