Lipsanen & Ruso

Kokoomus ja strutsi

Kokoomuksen strutsimainos

“Tosiasioiden tunnustaminen on viisauden alku”, lukee kokoomuksen vaalimainoksessa. Kuvassa on strutsi, joka on työntänyt päänsä maan sisään.

Vihreiden kuvamanipulaatio-osasto on tehnyt mainoksesta vastaversion, jossa alla lukee toinen teksti: “Vahvin strutsista kulkeva myyttinen tarina on linnun taipumus haudata pelottavissa tilanteissa päänsä hiekkaan” (allekirjoitus: “Wikipedia”).

Kokoomuksen mainoksessa ei kuitenkaan väitetä, että kyse olisi tästä tilanteesta. Strutseilla nimittäin on tapana pitää päätään maassa, kun ne keräävät sieltä hiekkaa ja pikkukiviä nokkaansa. Strutseilla kun ei ole hampaita, niin ne tarvitsevat kovia kappaleita saadakseen ruoan jauhetuksi.

Tällöinkään strutseilla ei varsinaisesti ole tapana haudata päätänsä maan sisään, sillä hiekkaa ja kiviä on yleensä tarjolla maan pinnallakin. Kuitenkin, jos maassa on kuoppa, ja sen pohjalla on jotakin herkullista strutsinruokaa, strutsi työntää päänsä sinne. Tämän tuskin pitäisi olla yllätys kenellekään, ja on sitä kuulemma myös testattu kokeellisesti (ABC Science 2.11.06).

Mistään luonnossa yleisesti esiintyvästä tapahtumasta ei kuitenkaan ole kyse, koska strutsinmuona, kuten siemenet ja hedelmät, ei yleensä ole maassa kuopissa. Ei kuitenkaan liene epätavallista, että mainoksessa kuvataan jotakin suhteellisen poikkeavaa tapahtumaa.

Kuvan strutsi on tunnustanut tosiasiat. Ruoka on kuopan pohjalla, eikä sillä ole käsiä. Niinpä se on työntänyt sinne päänsä.

Vihreiden mielestä se, että strutsi joutuu työntämään päänsä kuoppaan, loukkaa tämän strutsiusarvoa. Heidän mielestään valtion pitäisi kerätä herkkupalat strutsin puolesta ja tarjota ne tälle lautaselta.

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.