Lipsanen & Ruso

Helsinki ei tarvitse kaupungin taidemuseota

Vasemmistoliiton valtuustoehdokas, myös kulttuuri- ja urheiluministerinä toimiva Paavo Arhinmäki on esittänyt, että Helsingin taidemuseo muuttaisi entisiin autokomppanian tiloihin Mechelininkadun varteen Töölöön (HS 17.10.12). Taidemuseo on kosteusongelmien takia luopunut Meilahdessa sijainneesta aiemmasta museorakennuksesta.

Taidemuseo on siis kesästä alkaen toiminut pienennettynä Tennispalatsin ja Kluuvin gallerian toimitiloissa. Kovin moni kaupunkilainen tuskin on huomannut mitään, saati sitten kokenut järisyttävää taidevajausta elämässään. Voidaankin perustellusti kysyä, onko ylipäänsä tarpeellista, että Helsingin kaupunki ylläpitää omaa taidemuseota?

Taidemuseoista ei Helsingissä ole minkäänlaista puutetta. Valtion taidemuseolla on Helsingissä kolme toimipistettä: Ateneum, Kiasma ja Sinebrychoffin taidemuseo. Lisäksi Cygnaeuksen galleria toimii museoviraston alaisuudessa. Neljän valtion taidemuseon lisäksi Helsingissä on myös yksityisiä toimijoita ainakin Amos Andersonin ja Didrichsenin taidemuseot sekä Villa Gyllenberg. Lisäksi taide-elämyksiä voi kokea lukuisissa yksityisissä gallerioissa eri puolilla kaupunkia.

Jos taiteennälkä ei vielä näillä tyydyty, niin heti rajan takaa löytyvät esimerkiksi Espoon modernin taiteen museo Emma ja Gallen-Kallelan museo Tarvaspäästä.

Lienee täysin selvää, että Helsingistä ei taide lopu kesken. Siksi onkin käsittämätöntä, miksi kaupungilla pitää näiden kaikkien päälle vielä omaa taidemuseotoimintaa. Eihän meillä ole kaupunginoopperaakaan.

Ehdotankin, että Helsingin taidemuseon toiminta lakkautetaan ja sen kokoelmat huutokaupataan. Kaupunkilaisten verorahoilla on turha tuottaa sellaista tarjontaa, mitä kaupungissa on ylenmääräisesti tarjolla muutenkin.

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Helsinki ei tarvitse kaupungin taidemuseota”

  1. ruso 19.10.2012 klo 8:33:

    Yksi paikka elämyksille myös Mechelininkadulla kellarissa: http://www.karusoma.com/

    Taiteen ei tarvitse olla pönöttävää, kallista tai elitististä. Uniikkiroiskeita voi hankkia edullisesti myös omaan kotiinsa.