Lipsanen & Ruso

Valtion kulutus on ekokulutusta

Myös kuntien kulutus on ekokulutusta. Kaikki kulutus on ekokulutusta, kunhan se tehdään verovaroin. Ja neuvostopanssarit olivat rauhanpanssareita.

Turkulainen vihreä Ville-Veikko Mastomäki kirjoittaa tänään blogissaan siitä, miksi häntä kannattaisi äänestää kunnallisvaaleissa. Hän kehuu olevansa pitkän linjan ympäristö- ja ilmastoaktivisti, mikä toki pitääkin paikkansa. Samalla hän kuitenkin kertoo kannattavansa verojen nostamista, jos vaihtoehtoina olisi leikata “hyvinvointipalveluista”.

Mastomäki ei tässä ole mitenkään poikkeuksellinen vihreä. Monet muutkin heistä kannattavat julkisen sektorin paisuttamista aivan, kuin julkinen kulutus ei olisi kulutusta lainkaan. Monet heistä ovat hyvinkin kulutuskriittisiä, kun puhutaan yksityisestä kulutuksesta, mutta kannattavat ikuista kasvua, kun puhutaan julkisesta puolesta.

Kuitenkin nimenomaan valtion ahneus on se, mikä pakottaa talouden jatkuvaan kasvuun. Markkinat sopeutuisivat hyvin siihenkin, että talous ei enää kasvaisi, mutta tämä ns. hyvinvointivaltio ei. Valtion hyvinvointi vaatii lisää veroja, lisää velkaa ja siten lisää työtä ja kulutusta. Velkataakan kautta tulevatkin sukupolvet sidotaan kiinni samaan oravanpyörään.

Jos valtio pärjäisi vähemmällä, voitaisiin erilaiset haittaverotkin mitoittaa siten, että niillä oikeasti pyrittäisiin vähentämään haittoja. Nyt ne mitoitetaan niin, että ne tuottavat mahdollisimman paljon rahaa valtion pohjattomaan säkkiin. Haitat eivät saa vähentyä ainakaan niin paljon, että valtion verotulot sen takia pienenisivät.

Hyvä Ville-Veikko, se “business as usual”, joka mielestäsi “ei ole enää vaihtoehto”, on juuri se vaihtoehto, mitä sinä ajat. Verojen korottaminen ja ihmisten pakottaminen raatamaan valtion kulutuksen eteen on juuri se business as usual, mistä pitäisi päästä eroon. Et sinä sitä vastusta. Sinä haluat sitä lisää.

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Valtion kulutus on ekokulutusta”

  1. Kumitonttu 27.10.2012 klo 22:16:

    Verojen korottaminen ja ihmisten pakottaminen raatamaan valtion kulutuksen eteen on juuri se business as usual, mistä pitäisi päästä eroon. Et sinä sitä vastusta. Sinä haluat sitä lisää.

    Olen kateudesta soikea – miksen minä onnistu kiteyttämään asioita noin elegantisti!

    Kiitos erinomaisesta kirjoituksesta!