Lipsanen & Ruso

Pöhköhokemia: lisäarvo, välttämätön ja selvä

Julkishallinnon lisäarvo
”Lisäarvo” tarkoittaa hyödykkeen hinnan ja tuotannontekijöiden kustannusten erotusta. Julkishallinnon tehtävä ei ole tuottaa voittoa eli erotus on 0, eikä sen tehtävänä siis ole tuottaa lisäarvoa. Tästä pääsee osaksi vain kapitalisti, joka ”nauraa tyhjästä nyhjäisemisen ilosta” (Marx) riistäessään työläiseltä tältä kuuluvan työn tuloksen. Sanan virheellinen käyttö on usein korvattavissa sanalla ”hyöty”.

Välttämätön päätös
”Välttämätön” tarkoittaa totuutta kaikissa mahdollisissa maailmoissa. Päätöksenteossa ei koskaan toteuteta välttämätöntä, koska sellainen ei määritelmän mukaan tarvitse omaa päätöstä. Päätöksen välttämättömyys tarkoittaa sitä, ettei ole kuviteltavissa maailmaa, jossa kyseinen päätös jätettäisiin tekemättä. Näin ollen ”välttämätön päätös” on saman tapaan ristiriitainen kuin ”naimisissa oleva poikamies”.

Politiikka on nimenomaan välttämättömyyksien vastakohtien, eli mahdollisuuksien taidetta. Aina voidaan nimittäin päättää toisinkin. Politiikka ei ole matematiikkaa. ”Välttämättömän” sijaan päätös voi hyvinkin olla ”perusteltu”.

”On selvää, että…”
Asia huudetaan usein selväksi silloin, kun perustelut jäävät hatariksi eli silloin, kun asia on nimenomaan epäselvä. Jokaisen ”on selvää, että…” –fraasin kohdalla tulee kysyä ”miten niin?” tai vaatia, että ”perustele!”

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Pöhköhokemia: lisäarvo, välttämätön ja selvä”

  1. Niko Lipsanen 13.11.2012 klo 21:15:

    Olen eri mieltä viimeisestä kohdasta.

    Maailmassa on myös sellaisia asioita, joita voidaan pitää selvinä – ei välttämättä niin, että niitä voitaisiin tietoteorian seminaarissa sellaisiksi väittää, mutta kuitenkin niin, että ne eivät, oikeustermein ilmaistuna, jätä järkevää epäilystä. Joskus on syytä muistuttaa tällaisesta seikasta, eikä silloin ole mitenkään väärin sanoa, että “on selvää, että”.

    Toki voidaan kysyä “miten niin” ja vaatia perusteluita, mutta tämä pätee mihin tahansa väitelauseeseen. “On selvää, että” -lauseet eivät muodosta tässä mielessä mitään omaa erityistapaustaan.