Lipsanen & Ruso

Laatuviinit ruokakauppohin

Hesarissa oli pari päivää sitten juttua pienten ruokakauppaketjujen, kuten Anton & Anton, Eat & Joy Maatilatori ja Aitokauppa, tilanteesta (HS 29.1.13). Hyvältä ei näytä: Eat & Joy on jo käynyt yt-neuvottelut ja kaksi muutakin ketjua pyörivät tappiolla.

Olen kirjoittanut pienten ruokakauppojen ahdingosta aiemminkin. Erilaiset sääntelytoimet, joita elintarvikealalla riittää, kohdistuvat usein pahiten juuri pieniin toimijoihin. Yksi pahimmista on se, että viinin vähittäiskauppa on rajoitettu valtion monopolitoiminnaksi. Se leikkaa kaupan volyymista ison osan. Moni kannattavuusrajalla kituuttava pikkukauppa säilyisi, jos sieltä saisi ostaa ruokaostoksia tehdessä myös viinipullon ruokajuomaksi.

Kun puhutaan Anton & Antonin tapaisista lähi- ja luomuruokaan erikoistuneista kaupoista, niin viinikaupan sosialisointi iskee ehkä lähi-Siwaakin pahemmin. Juuri tuollaisissa, enemmän laadulla kuin hinnalla kilpailevista, kaupoissa luulisi käyvän asiakkaita, jotka mielellään nauttisivat lasilliset viiniä luomuateriansa kanssa. Ostoskassiin voisi päätyä lähiravintohengessä vaikkapa kotimaista marjaviiniä, jos sitä vain saisi myydä.

Viinin ruokakauppamyynnin vastustajat kauhistelevat joskus, että marketeissa myytäisiin halpoja bulkkiviinejä. Jos oletetaan, että tämä olisi ongelma, niin miten olisi, jos sallittaisiin ruokakauppoihin vain vähän kalliimmat viinit? Kävisikö kompromissiksi, että ruokakaupasta saisi ostaa vain viiniä, joka maksaa vähintään 15 tai 20 euroa per pullo? Halvan viinin ystävät kävisivät jatkossakin ostamassa juomansa Tallinnasta (tai pahimpaan hätään Alkosta), mutta laatuviinejä saisi myös lähiruokakaupasta.

Laatuviinit voisivat pelastaa ainakin erikoistuneemmat ruokakaupat ahdingosta, mutta viinisnobien ei silti tarvitsisi pelätä Pirkka-hanapakkausten ilmestymistä kauppojen hyllyille.

Suomalaisten oletettu taipumus alkoholismiin tuskin saisi tästä uudistuksesta suurtakaan lisäpontta. Useimmat ongelmakäyttäjät juonevat itsensä sairaiksi ja työkyvyttömiksi ennemmin edullisemman hintaluokan juomilla. Niille, joilla on varaa hajottaa maksansa laatuviineillä, saatavuus on tuskin tähänkään asti ollut erityisen suuri ongelma.

Keskustelu

Yhteensä 3 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Laatuviinit ruokakauppohin”

 1. ruso 3.2.2013 klo 21:30:

  hyvä idis

 2. e.e.maa 3.2.2013 klo 21:55:

  Aika surutta vedät yhtäläisyysmerkin laadun ja hinnan väliin. Kuohuviinien kanssa ainakin monesti kalliimpi on huonompi, koska osasta maksetaan shampanjalisää. Tuskin muissakaan laatu ja hinta täysin korreloivat.

  Itse asian suhteen: kaikki vaan maitokauppoihin. Jos alkoholimonopoli olisi toimiva tapa ongelmien minimoiseksi, niin Suomessahan alkoholin suhteen pitäisi olla erityisen vähän ongelmia. Maitokauppojen alkomyyntiä voisi säännellä kuten ravintoloissa, eli jonkinlaisella anniskeluoikeussysteemillä.

  Itsekin toivoisin pienten ruokakauppojen pärjäävän. Kävin viime perjantaina Kluuvin Maatilatorilla. Ajatuksena ostaa jotain spesiaalia viikonlopuksi. Täytyy sanoa, että torimeininki loisti myymälässä poissaolollaan. Pyörittyäni kaupassa kymmenen minuuttia (ja hypisteltyäni useita tuotteita), lähdin tyhjin käsin. Kukaan ei edes tervehtinyt minua. Pienien toimijoiden ei pitäisi kopioida isompien “palvelu”konseptia.

 3. Niko Lipsanen 3.2.2013 klo 22:12:

  Laatu ja hinta todennäköisesti korreloivat ja epäilen korrelaation olevan melko vahvakin, vaikka aina kalliimpi ei tietysti ole parempaa.

  Siitä toki olen samaa mieltä, että kaikki viinit ja väkevämmätkin pitäisi saada ruokakauppojen. Se kun ei kuitenkaan tunnu edistyvän, niin pähkäilin tällaisen kompromissiehdotuksen.

  Oma kokemukseni Kluuvin maatilatorista (tai mikä kauppahalli se onkaan olevinaan) on jotakuinkin samanlainen kuin sinullakin. Pari kertaa olen siellä pyörähtänyt, mutta mitään en kummallakaan kerralla ostanut. Vähän enemmän se kaipaisi tekemisen meininkiä.