Lipsanen & Ruso

Julkisten rakennushankkeiden venyvät budjetit

Sellaista ihmettä kuin budjetissa pysynyt vähänkään suuremman kokoluokan julkinen rakennushanke ei ole helppo löytää. Budjetit venyvät ja paukkuvat säännönmukaisesti.

Helsingin tulevan keskustakirjaston rakentaminen alkaa syksyllä. Sen suhteen hälytyskellojen pitäisi soida tavallistakin enemmän. Metro.fi (23.6.15) uutisoi aiheesta:

Kirjaston rakentaminen on vaativa urakka, sillä rakennuksen kellarikerros tulee osittain pohjavedenpinnan alapuolella. Rakennuspaikan alitse kulkee myös varaus keskustatunnelille.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun rakennushankkeen vaativuutta korostetaan. Itse asiassa niin on tehty lähes kaikissa useamman kappaleen pituisissa keskustakirjaston rakentamista koskevissa uutisissa. Organisaatio-Sanomien jutussa (9.10.14) suunnittelujohtaja Tapio Aho Ramboll Finland Oy:stä kertoo:

Arkkitehtuurin ja rakentamisen kannalta keskustakirjasto on varmasti yksi Suomen vaikeimmista rakennuksista.

Aivan kuin osalliset pesisivät jo etukäteen käsiään vihjaamalla, että emmekö me muka kertoneet? Tämä on vaativa urakka. Ei tämän voikaan odottaa pysyvän budjetissa. Ja kertovathan he. Mutta se ei näytä hankkeen edistymistä hidastavan.

Yleensä hankkeiden kustannusarvioita tekevät tai teettävät ne, jotka haluavat sen toteutuvan. Siksi heillä tietysti on intressi saada hanke näyttämään mahdollisimman edulliselta, jotta se ylipäänsä toteutetaan. Tämä on yksi niistä lukuisista “maan tavoista”, joista länsimaisessa demokratiassa pitäisi päästä eroon.

Jos ja kun keskustakirjaston budjetti ylitetään, niin toivottavasti mahdollisimman monen sitä ajaneen poliitikon ja virkamiehen palli heiluu ja reippaasti. Ehkä kerrankin saataisiin joku virkamies edes eroamaan (vielä mieluummin vankilaan), jos on tarkoitushakuisesti esitellyt kaunistellun optimistisia kustannusarvioita. Kun ne kuitenkin kerta toisensa jälkeen menevät pieleen, niin enää ei oikein mene selityksestä, että kustannusten ylittyminen tuli yllätyksenä. Minkäänlainen yllätys kun se ei tälläkään kertaa tule olemaan.

Kustannukset jäävät väistämättä veronmaksajille. Niinhän ne ovat kaikissa aiemmissakin hankkeissa jääneet.

Keskustelu

Yhteensä 3 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Julkisten rakennushankkeiden venyvät budjetit”

 1. Ruso 25.6.2015 klo 18:04:

  Hyvä havainto maan tavasta. Asian vierestä: itse kirjastosuunnitelma mielestäni mielenkiintoisinta arkkitehtuuria stadissa pitkään aikaan.

 2. Niko Lipsanen 25.6.2015 klo 18:09:

  Sinänsä hieno, siitä olen samaa mieltä. Epäilyttää vain, onko silti hintansa väärti ja onko mielekästä keskittää kirjastotoimintaa kaupungin keskustaan.

 3. Niko Lipsanen 25.6.2015 klo 20:44:

  Metro.fi:ssä on tänään toinenkin juttu siitä, kuinka vaativa keskustakirjaston rakennustyömaa on:

  ”Ve­den vir­tauk­sia ei saa lii­kaa muut­taa. Ny­kyi­set vir­tauk­set pi­tää säi­lyt­tää oi­kean­lai­si­na, sil­lä Rau­ta­tie­ase­ma on puu­paa­lu­jen pääl­lä ja jos ve­si vir­taa enem­män ohi, niin paa­lut saat­ta­vat al­kaa kui­vua ja mä­tä­ne­mään”, sa­noo pro­jek­tin­joh­ta­ja Erk­ki Huit­ti kiin­teis­tö­vi­ras­tos­ta.

  Pilaantuneet maatkin saattavat aiheuttaa lisäkustannuksia.

  https://web.archive.org/web/20150722084037/http://www.metro.fi/uutiset/a1387812492133