Lipsanen & Ruso

Välimeren ylitys on venäläistä rulettia

Retoriikka on koventunut puhuttaessa maahanmuutosta. Kansanedustajia myöden on puhuttu ”elintasosurffareista”, jotka käyttävät sujuvasti ”meritaksipalvelua” Välimeren yli.

Luvut kertovat toista kieltä. Vuonna 2014 Välimeren ylitti noin 218000 ihmistä. Ylityksessä kuoli ainakin 3500 henkeä eli noin 1,6 henkeä jokaista sataa ylitystä kohden.

Jokainen voi kuvitella saman rulettipöydälle, johon piirretään sata ruutua. Kaikki panokset – koko elämä – laitetaan yhdelle ruudulle. Sitten pallo heitetään hyrrään. Ruuduista 1,6:lla tappiona on kuolema ja kaiken menetys. Ruuduista 98,4:llä häviää kaiken henkeään lukuun ottamatta ja voittaa vastaanottokeskusolosuhteet epävarmalla tulevaisuudella.

Tällaista peliä kutsutaan venäläiseksi ruletiksi. Sitä pelataan tietenkin paremman tulevaisuuden toivossa, mutta vasta äärimmäisen pakon edessä. Sitä pelattaisiin, vaikka Eurooppa ei tuntisikaan hyvinvointivaltiota.

”Elintasosurffari” kuvaa huonosti pelin henkeä ja ”meritaksipalvelun” konseptissa olisi kovasti parantamisen varaa. Retoriikkaa voi hyvällä syyllä kutsua vähintään halventavaksi, ellei peräti rasistiseksi.

Tällaista retoriikkaa viljelevä ummistaa silmänsä Euroopan pahimmalta pakolaiskriisiltä sitten toisen maailmansodan. Euroopan historia ja nykytilanne huomioiden se on sekä historiatonta että lyhytnäköistä.

Keskustelu

Yhteensä 4 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Välimeren ylitys on venäläistä rulettia”

 1. Niko Lipsanen 4.9.2015 klo 10:22:

  Olet oikeassa siinä, ettei tuollaisten yksinkertaistavien ja leimaavien käsitteiden käyttäminen ole hyvää keskustelua. Ne tarjoavat liiankin helpon maalin.

  Toisaalta, ei noihin käsitteisiin tarttuminenkaan erityisen hyvää keskustelua ole – ainakaan, jos kontribuutio aiheeseen jää siihen. Jos haluaa kunnollista keskustelua, niin tuollaisiin heittoihin tarttumista voi käyttää korkeintaan aasinsiltana, jota pitkin siirtyä itse asian käsittelyyn.

  Muutoin käy niin, että jämähdetään keskustelemaan käsitteistä, ja unohdetaan itse asioista puhuminen. Sellaista on jo aivan liikaa, ja tämä blogimerkintä on hyvä esimerkki siitä. Usein vaikuttaa, että tämä on jopa tarkoituksellista: vaikeita aiheita vältetään tarttumalla helppoihin, jotta voi silti sanoa sanoneensa jotakin – jos ei asiasta, niin ainakin asian vierestä.

 2. ruso 14.9.2015 klo 19:11:

  Mielestäni ei ole turhaa selventää, mistä ilmiössä on kyse.

 3. Niko Lipsanen 14.9.2015 klo 20:17:

  Venäläistä rulettia muuten pelataan revolverilla eikä hyrrällä, jos nyt tähän ilmiöiden selittämiseen lähdetään.

 4. Niko Lipsanen 17.10.2015 klo 11:36:

  Espanja on saanut siirtolaisvirran Kanariansaarille ja Gibraltarinsalmen yli tyrehdytettyä: http://www.economist.com/news/europe/21674726-what-other-europeans-can-learn-spanish-efforts-limit-illegal-migration-forward-defence?fsrc=scn/tw/te/pe/ed/forwarddefence

  Tuosta voisi ottaa mallia muuallakin EU:n etelärajoilla.