Lipsanen & Ruso

Muslimit haluavat verotusoikeuden

Tukholman moskeija

Suomen muslimit haluavat verotusoikeuden luterilaisen ja ortodoksisen kirkon tapaan. Mikäpä siinä: kirkollisvero onkin paras kaikista veroista, koska se on vapaaehtoinen. Jos ei halua maksaa, voi erota veroa keräävän tahon jäsenyydestä.

Tämä eroamisasia on asiassa keskeinen. Evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen kirkon jäsenyydestähän voi erota ilmoittamalla asiasta maistraattiin joko suoraan tai esimerkiksi vapaa-ajattelijoiden ylläpitämän verkkopalvelun kautta. Sama koskisi tietysti jatkossa myös moskeijoita. Vapaa-ajattelijat eivät ole selvästikään olleet hereillä, sillä sekä eroamoskeijasta.fi että eroaislamista.fi näyttävät olevan edelleen vapaina.

Olen aikaisemminkin tässä blogissa ehdottanut, että valtio voisi myydä verotuspalveluja (L&R 18.11.10). Verotus kun nyt kuitenkin on valtion ydinosaamista. Esimerkiksi ammattiyhdistysliikkeiden jäsenmaksut voisi kerätä jäseniltä ay-veroina. Sopisi myös Yle-veroon: kerätään sekin vain niiltä, jotka haluavat liittyä Ylen jäseniksi. Vapaaehtoiset verot ovat käteviä myös ns. iloisten veronmaksajien kannalta: he voisivat kerätä maksettavikseen monia erilaisia lisäveroja, kun niistä niin kovasti kerran pitävät.

Oheisella videolla imaamit Abbas Bahmanpour ja Anas Hajjar kertovat verotushaaveistaan. Bahmanpour on tullut tunnetuksi siitä, että hän Yleisradion homoillassa (12.10.10) kertoi islamin suhtautuvan homoseksuaalisuuteen moraalisena paheena – ja, että šaria-lain mukainen seuraus sen harjoittamisesta on kuolemantuomio. Hajjar taas on puolustanut muun muassa avionrikkojien kivittämistä (Ylen pääuutislähetys 9.9.10).

Kuvassa on Tukholman moskeija Södermalmilla.

Keskustelu

Yhteensä 8 kommenttia ja/tai paluuviitettä kirjoitukseen “Muslimit haluavat verotusoikeuden”

 1. Niko Lipsanen 29.10.2015 klo 19:53:

  Jotta verotuksella saa kerättyä varoja, niin verotettavilla pitäisi tietysti olla verotettavaa tuloa. Kun työikäisten työllisyysprosentit esimerkiksi Somaliasta ja Irakista tulleilla huitelevat jossakin 20:n tienoilla, niin voi jäädä verokertymä heikonlaiseksi.

 2. hh 29.10.2015 klo 21:27:

  Olemme kristillinen maa mikä olkoon lähtökohta. Näillä kahdella kirkolla on se verotusoikeus historiallisista ja byrokraattisista (henkikirjoitus) syistä. Sekin pitäisi oikeastaan tasa-arvosyistä poistaa, eihän meillä ole muillakaan uskontokunnilla verotusoikeutta ollut. Jos tämä nyt muslimeille myönnettäisiin niin kohta sitä olisivat kaikki vaatimassa. Tyytykööt muiden lailla vapaaehtoisiin lahjoituksiin. hh

 3. hh 29.10.2015 klo 21:34:

  Ps. Luinpa tekstisi huolimattomasti, sorry, tuli vähän kömpelö kommentti. Se lisäys että tosiuskovalle kirkollisvero ei aina ole “vapaaehtoinen”.

 4. Niko Lipsanen 29.10.2015 klo 22:09:

  Kirkkoon kuuluva tosiuskova varmaan maksaa veron ihan mielellään.

 5. Kumitonttu 31.10.2015 klo 3:45:

  kirkollisvero onkin paras kaikista veroista, koska se on vapaaehtoinen.

  Höpsistä. Jokainen suomalainen yritys, joka maksaa veroa, maksaa myös ns. kirkollisveroa.

 6. Niko Lipsanen 31.10.2015 klo 17:23:

  Yhteisöveroista osa on tuloutettu kirkolle. Kyseessä on luterilaisten osalta lähinnä maksu niistä velvoitteista, joita kirkko on määrätty hoitamaan (lähinnä hautaustoimi). Kyseessä on eräänlainen erikoisella tavalla toteutettu ostopalvelusopimus, joka ei ole yhtään sen kummempi asia kuin muutkaan, mihin verorahoja käytetään.

  Tämähän muuttuu jatkossa niin, ettei rahaa enää erotella erikseen yhteisöverosta, vaan se budjetoidaan erikseen.

  Verovaroista tuetaan myös mm. vapaa-ajattelijoita, eikä heiltä edes edellytetä mitään yhteiskunnallisia velvoitteita sen vastineeksi. Samalla lailla nuo avustukset menevät veroista, joita myös kirkon jäsenet maksavat.

 7. Paavo 31.10.2015 klo 18:29:

  Kuinka tiiviitä uskonyhteisöjä Islamin nimissä Suomessa on? Shiiamuslimien kulkue oli näyttävä voimanosoitus. Mutta ilmeisesti luopioiden suhteen ei ole ollut ongelmia, vaikka käsittääkseni muslimit virallisesti suhtautuvat kielteisesti luopioiden ja jopa niin, että väkivaltainen reaktio olisi uskonnon sallima. Kuitenkaan luopioiden ikävistä kokemuksista ei ole tullut uutisia, joita vaikka Jehovan todistajien tai lestadiolaisten luopiot ja heidän hylkäämisensä on nostattanut. Jonkunlaisia luopioita kuitenkin käsittääkseni aika suuri osa Suomen islaminuskoisista. Alkoholia saatetaan nauttia. Sianlihan kielto tuntuu puhuttelevan alkoholista pidättäytymistä enemmän.

  Vaikuttaa huolestuttavasti siltä, että muslimijohtajat asettautuvat yhteisönsä edustajiksi, vaikkei heillä sellaista yhteisön tukea olekaan. Ennen viranomaisasemasta keskustelua pitäisi kartoittaa todellinen kannatus, sekä myös Islamin historiallisesti ongelmallinen suhtautuminen luopioihin.

 8. Niko Lipsanen 10.11.2015 klo 3:10:

  Mainitsemani uutislähetys, jossa imaami Anas Hajjar puolustaa avionrikkojan saamaa kivitystuomiota Ylen uutisissa 9.9.2010, näyttää löytyvän Ylen Areenasta edelleen:

  http://areena.yle.fi/1-1299840

  Hajjarin osuus alkaa kohdasta 1:30. Tuo on kuitenkin pätkitty versio. Siinä versiossa, jonka tuoreeltaan itse näin, Hajjar sai kertoa perustelujaan laajemmin. Tuossa hän vain toteaa asian.

  Linkin tähän pätkään löysin Ali Ovissin blogimerkinnästä, jonka hän kirjoittanut 24.10.2015:

  http://aliovissi.puheenvuoro.uusisuomi.fi/205328-islamin-uskonto-on-pakko-uudistua-myos-suomessa