Lipsanen & Ruso

Kuinka Turkki-diili pitää toteuttaa

EU:n ja Turkin sopimus turvapaikanhakijoiden palauttamisesta Turkkiin on jo alkanut toteutua käytännössä: ensimmäiset tulijat on jo palautettu Turkkiin. Tämä on erinomainen asia, koska Välimereen hukkumisia ehkäistään parhaiten sillä, että viedään pois kannustimet lähteä ylittämään merta. Kumivenematkalle meren yli ei kannata lähteä, jos tulee kuitenkin palautetuksi takaisin. Sopimus pelastaa siten ihmishenkiä.

Turkin ihmisoikeustilanne kuitenkin huolestuttaa, ja syystäkin. Vaikka Turkki onkin demokratian ja ihmisoikeuksien suhteen jotakuinkin parasta, mitä koko islamilainen maailma kykenee tarjoamaan, on tilanne länsimaisesta näkökulmasta heikko. Turkki on kuitenkin jo osoittanut, että se kykenee rakentamaan inhimillisiä pakolaisleirejä (ks. NYT Magazine 13.2.14). Ne olkoot standardina niille oloille, joihin Euroopasta palautettavat turvapaikanhakijat asutetaan.

Olennaisinta on, että leirit ovat turvallisia paikkoja, tai siis turvapaikkoja. Jos joku pakenee sotaa tai vainoa, niin leirillä hänen ei sitä enää tarvitse pelätä. Siksi leireillä asuvien ei ole tarpeen, eikä heillä pidä olla oikeuttakaan, hakea turvapaikkaa enää Euroopasta. Turvallinen leiri on jo se turvapaikka.

Muutto leireiltä Eurooppaan ei kuitenkaan olisi kokonaan tukossa; sitähän jo Turkin kanssa tehty sopimuskin edellyttää. Lähtijöiksi valittaisiin niitä, jotka hyväksyvät länsimaiset arvot (tasa-arvo, demokratia, uskonnonvapaus, vähemmistöjen oikeudet) ja joilla on sellaisia taitoja (ml. kielitaito), joille on käyttöä länsimaissa. Leireille tuleekin perustaa oppilaitoksia, joissa leirien asukkaat voivat näitä taitoja oppia ja kehittää.

Inhimillisyyden vuoksi perheiden yhdistämiset on kuitenkin tehtävä mahdolliseksi. Jos joku haluaa yhdistyä Euroopassa oleilevan perheensä kanssa, on perheen jäsenille tarjottava mahdollisuutta muuttaa leirille.

Olennaista on, että leireiltä ei tuoda Eurooppaan elätettäviä. Heidän elättämisensä on paljon halvempaa siellä leireillä, eikä elämä hyvin järjestetyllä pakolaisleirillä ole sen ankeampaa kuin työttömänä jossain eurooppalaisessa kerrostalolähiössä. Etenkään Eurooppaan ei pidä tuoda länsimaisia arvoja vihaavia ekstremistejä. Heitä täällä on jo aivan riittämin valmiiksikin.

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Kuinka Turkki-diili pitää toteuttaa”

  1. Niko Lipsanen 7.4.2016 klo 11:50:

    Aikaisemmin ehdotin pakolaiskaupungin perustamista Syyriaan. Se olisi tietysti ideaalivaihtoehto: kaupungin rakentaminen ja pyörittäminen toisi mielekästä tekemistä aivan toisella tavalla kuin leireillä oleilu, vaikka opiskelumahdollisuuksia ym. tarjottaisiinkin. Tämän leirivaihtoehdon etu on kuitenkin se, että se on helpommin toteutettavissa – ainakin nopealla aikataululla.