Lipsanen & Ruso

Guggenheim, Arhinmäki ja keskustakirjasto

Guggenheim-galleriahanketta yritetään taas kerran saada edistymään. Entinen kulttuuri- ja urheiluministeri Paavo Arhinmäki (vas) vastustaa julkisen rahan käyttämistä hankkeeseen. Olen samaa mieltä Arhinmäen kanssa.

Yksi kohta, josta siitäkin olen sinänsä samaa mieltä, Arhinmäen Facebook-kirjoituksessa kuitenkin pistää silmään:

Jos Guggenheim rakennetaan, merkitsee se sitä, että muilta museoista pitää leikata vielä viisi miljoonaa euroa lisää vuosittaisesta rahoituksesta. Vai kuinka moni uskoo, että museoiden rahoitus tulisi Guggenheimin myötä kasvamaan?

Tuota samaa nimenomaista argumenttia olen nimittäin monituisen monta kertaa käyttänyt keskusteluissa keskustakirjastohankkeesta. Kyseessä ei ole pelkkä rakentaminen, vaan myös kirjaston pyörittäminen vie rahaa. Ja koska julkista rahaa on käytössä aina vain niukemmin, lienee epätodennäköistä olettaa, että sitä kirjastotoimeenkaan riittäisi runsain mitoin lisää tulevaisuudessa. Keskustakirjasto tulee siis väistämättä näivettämään ja sulkemaan lähikirjastoja Helsingissä.

Keskustelukumppanini, jotka ovat usein olleet vihreisiin tai vasemmalle kallellaan, ovat sivuuttaneet argumentin viittaamalla poliitikkojen lupauksiin, ettei näin käy. Uskoo, ken uskoo. Mahtaakohan heille kuitenkin kelvata vastaava argumentti Guggenheimia vastaan Arhinmäen esittämänä?

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.