Lipsanen & Ruso

Yksimielisiä?

Halosen asema gallup-kärjessä ei ole horjunut. Ovatko suomalaiset todella niin yksimielisiä ehdokkaan erinomaisuudesta kuin miltä näyttää? Ovatko kaikki todella samaa mieltä keskeisistä kysymyksistä ja näkevät istuvan presidentin näkemystensä edustajana?

En usko. Elävässä demokratiassa esiintyy väitteitä, vastaväitteitä, tunnustuksia virhearvioista, liikettä puolueiden välillä ja sisällä, syntyviä puolueita ja unhoon kuopattuja liikkeitä. Myös presidentti on valittava tiukan kädenväännön tuloksena. Lehdistön tehtävä käsiteltävien aiheiden valinnassa on keskeinen.

Halonen profiloituu hyvinvointiyhteiskunnan puolustajana, minkä sankarinviitta hänelle on jokseenkin helposti annettu. Hyvinvointiyhteiskunnan ideaalista ei ehdokkaiden välillä erimielisyyttä kuitenkaan löydy.

Erimielisyyksiä löytynee hyvinvointiyhteiskunnan toteutuksesta. Ehdotan seuraavia kysymyksiä presidenttiehdokkaiden mahdolliset eriävät kannat paljastaviksi kysymyksiksi:
1) Mitä tarkoitamme suomalaisella hyvinvointiyhteiskunnalla?
2) Eli mitkä ovat hyvinvointiyhteiskuntamme välttämättömät ehdot?
3) Eli kuinka priorisoida yhteiskunnallisesti arvokkaina pidettyjä asioita?
4) Minkä arvojen toteutumisen kannalta valtiolliset järjestelyt ovat tarpeen?
5) Ja edelleen, millaisissa tilanteissa joistakin järjestelyistä ollaan valmiita luopumaan?

Kommentointitoiminto on pois käytöstä.