Lipsanen & Ruso

Presidentti

Poliitikon tehtävä on olla jotain mieltä yhteiskunnallisista kysymyksistä. Hän saa siitä palkkionsa. Ymmärrän kuitenkin, ettei kaikkeen voi olla jäsentynyttä mielipidettä.

Ymmärrän myös, ettei aina löydy halua kommentoida jokaiseen eteen tulevaan kysymykseen. Lojaliteetit saattavat jarruttaa puhehaluja. On myös kysymyksiä, joiden kautta poliitikko ei halua profiloitua. Väärin pelattu julkisuuspeli saattaa vaikeuttaa tärkeämmäksi katsottujen asioiden hoitoa.

Ymmärrän myös tarpeen arvioida yhteiskunnallisia tosiasioita ilman näkemystä siitä, mitä pitäisi tehdä. “Kuinka asiat ovat” on kiinnostava kysymys ilman vastauksia kysymykseen “kuinka asioiden tulisi olla”.

Sitä en kuitenkaan ymmärrä, että yhteiskunnallinen vaikuttaja vaatimalla vaatii keskustelua aiheesta, johon ei halua itse antaa jäsenneltyä panostaan. Nato-keskustelun vaatijat kuuluvat usein tähän joukkoon.

Presidentin valtaoikeudet on toinen ajankohtainen esimerkki. Ensin kerrotaan, että kymmeniä vuosia asiaa pohtinut Seppo Tiitinen haluaa keskustelua presidentin valtaoikeuksista. Heinäluoma seuraa perässä.

Kumpikaan ei kuitenkaan kerro, mitä pitäisi tehdä. Jos heillä ei ole asiaan mielipidettä, niin ainakin Tiitisen kymmenien vuosien pohdinnat ovat menneet hukkaan. Toisaalta hän onkin virkamies.

Jälleen tullaan päätymään keskusteluun keskustelusta tai sen puutteesta. Tai laatimaan selvitys ikään kuin politiikka olisi vaikeampaakin ydinfysiikkaa.

Mitä mieltä itse olen?

Suomalaiset ovat yhtäältä parlamentaristeja, toisaalta presidentillä halutaan olevan valtaa. Dilemma.

Yksi mahdollisuus on lakkauttaa nykyinen presidentti-instituutio kokonaan ja tehdä tasavallan nykyisestä kakkosmiehestä, eduskunnan puheenjohtajasta, valtakunnan päämies. Samalla tultaisiin korostaneeksi eduskunnan asemaa valtakunnan ylimpänä päätöksentekoelimenä, jonka juoksupojistona hallitus ja virkamiesarmeija toimii.

Näin saataisiin parlamentarismin ihanteen mukainen presidentti, joka ei ole pelkkä symbolihahmo.

Keskustelu

Yksi kommentti tai paluuviite kirjoitukseen “Presidentti”

  1. Esa Suominen 19.12.2007 klo 3:17:

    Erinomaista. Kannatan täysillä. Piti itsekin kirjoittaa aiheesta täysin samanlaisella toimenpide-ehdotuksella, mutta kaikki sanottiin jo täällä.